fbpx

Либия пред възобновяване износа на петрол

Месец след затварянето на основните петролни терминали, разположени в източната част на либия, Фатхи Башаба, министър-председателят посочен от парламента, заяви, че производството и износът могат да бъдат възобновени. Това блокиране на петролните кладенци, наложено от местни племена, струва на Либия 60 млн. долара дневно. Производството тряба да бъде възобновено веднага, след като засегнатите инфраструктури бъдат отново в състояние да заработят, съобщава RFI.

Никаква официална причина, която да обясни края на кризата, не беше изтъкната като изключим декларацията на министър-председателя Фатхи Башаба, който го свързва „с успешните усилия на парламента и на правителството за разпределението на приходите от петрола“. Развръзката може да стане ясна само часове след срещата в Кайро между специалния американски пратеник за Либия Ричард Норланд и председателя на парламента Агила Салех.

Последният беше поставил като условия за възобновяване на производството справедливото разпределение на приходите от петрола във всички области на страната. Това мнение се споделя и от Фатхи Башаба, който призовава „да се гарантира прозрачност в управлението на приходите от петрола и справедливост при тяхното разпределение“.

Според близки до председателя на парламента, американският пратеник е предложил сформирането на специална комисия, натоварена с управлението на петролните приходи „в дух на прозрачност и справедливост“. Той призова за незабавно възобновяване на производството.

В отговор на това заявление, министърът на петрола в Триполи писа на страницата си във Facebook: „тези, които блокираха петролните полета са същите, които след това позволиха тяхното деблокиране“, като визира Фатхи Башаба, без да го посочва изрично. Публикацията призовава да се остави петролният сектор далече от политическите конфликти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"