fbpx

Лидерите на Г-7 под натиск да призоват за премахване на изкопаемите горива

Групата на Г-7 трябва да поеме водеща роля в постепенното премахване на изкопаемите горива, заявиха лидерите на седем държави, включително Холандия и Чили, опитвайки се да осигурят инерция за глобално споразумение тази година за постепенно отказване от петрол, въглища и газ, информира Ройтерс.

Страните, включително 27-членният Европейски съюз, се надяват всички нации да се съгласят на тазгодишните преговори за климата в ООН за постепенно премахване на потреблението на изкопаеми горива, причиняващо изменението на климата –  рестарт на идея, която събра известна подкрепа на миналогодишните преговори за климата, но беше блокирана от страните с големи петролни и газови залежи. Срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония, започнала дне, се разглежда като тест за апетита на развитите световни икономики да постигнат това.

В писмо до лидерите на Г-7, датирано от 18 май и видяно от Ройтерс, президенти и министър-председатели от седем нации ги призоваха да инициират натиск за споразумение за постепенно премахване на изкопаемите горива.

Трябва да сложим край на ерата на изкопаемите горива и постепенно да ги премахнем. Призоваваме ви да поемете инициативата и да работите с нас, за да постигнем съгласие по това на COP28“, се казва в писмото, визиращо тазгодишната среща на върха за климата COP28, която започва на 30 ноември в Дубай.

То е подписано и от лидерите на Нова Зеландия, както и от Маршаловите острови, Палау, Сейнт Лусия и Вануату – четири малки островни държави, чиято уязвимост към изменението на климата ги е накарала да имат огромно политическо влияние в минали преговори в ООН.

Страните призовават Г-7 да подкрепят и усилията за разработване на нови глобални цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност.

Министрите на климата на страните от Г-7 се споразумяха миналия месец – за първи път – да ускорят „поетапното премахване на изкопаемите горива без ниска консумация“. Не е ясно дали лидерите им ще последват примера им.

В същото време други страни изразяват желание да се позволи продължаването на използването на изкопаеми горива.

Предстоящият президент на COP28 на Обединените арабски емирства, Султан ал-Джабер, този месец призова страните да се съсредоточат върху „поетапно премахване на емисиите от изкопаеми горива“. Това може да позволи на страните да продължат да използват изкопаеми горива, като същевременно използват технологии за улавяне на емисиите на CO2, които са резултат от изгарянето им.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"