fbpx

Оборудване в перфектно състояние за 1 млрд. лева стои на площадката на „АЕЦ „Белене“

Цялото оборудване в АЕЦ „Белене“ е в добро състояние и е годно за експлоатация, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, след като инспектира площадката и оборудването в предвидената втора атомна електроцентрала у нас, предава БТА.

Направихме проверка на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на „Белене“ и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се изпълняват по план, съгласно предписанията на производителите. Де факто цялото оборудване е в състояние, годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти„, изтъква Христов.

От думите му става ясно, че ще се направи пълно техническо предпроектно проучване, което да отговори на всички наболели въпроси – какво може да се построи, как може да се построи, с какво оборудване, колко ще струва, може ли да се използва съществуващото оборудване и да се интегрира в нова система. „Когато съберем цялата информация, ще бъдем готови да я представим в парламента за вземане на финално решение„, каза Христов.

Той информира, че в момента в АЕЦ „Белене“ има оборудване за над 1 млрд. лева, което стои неизползваемо. „Поддръжката му в такова перфектно състояние струва милиони и мисля, че е крайно време България да вземе решение как да продължи с този актив, който е значителен и като вложени средства, и е стратегически важен за страната„, коментира още министърът.

Министърът заяви, че е крайно време да бъде направена крачка към вземане на финално решение какво трябва да бъде направено с площадката и съществуващото оборудване, защото в момента има разходи в порядъка на милиони левове на година, без да се осъществява прогрес. Той допълни, че над 30 човека работят на площадката, които се занимават с поддръжка на територията, охрана, постоянна консервация на оборудването.

Министър Росен Христов коментира още, че най-бързият проект, който може да бъде реализиран, имайки предвид напредналата фаза на преговорите и анализите, е изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. До 8-10 години той може да влезе в експлоатация, убеден е министърът.

Росен Христов заяви, че ще бъде направен пълен анализ какво може да се изгради със съществуващото оборудване и дали ще има някаква зависимост от руските компании в бъдеще, така че да бъде направена оценка на всички рискове, включително и геополитически.

Става ясно, че се водят преговори с френската компания „Фраматом“ да направят пълно проучване, което да ни даде отговор какво може да се построи на площадката с това оборудване или каква е алтернативата. Ще се анализират всички технически и икономически рискове, за да бъдат дадени предписания какво е най-доброто решение. По думите На христов този анализ ще отнеме около 10 месеца.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"