fbpx

Тотален срив на цените на газа в ЕС

След опасенията за недостиг през миналата година и скока на цените, сега цената на природния газ непрекъснато спада на европейския пазар. Тя е около 30 евро за мегаватчас и това е най-ниското ѝ ниво от почти две години, изтъква RFI.

Цената на газа наистина е в състояние на свободно падане, след като достигна 345 евро за мегаватчас през март 2022 г., непосредствено след инвазията на Русия в Украйна.

Спад на потреблението

Причините за това са неедна. Между август 2022 г. и март 2023 г. потреблението на газ в Европа е спаднало с 18%, което надхвърля поставената от Брюксел цел от 15%. Призивът за икономия на енергия беше чут от домакинствата и бизнеса. Освен добрите намерения, и меката зима в Европа до голяма степен допринесе за намаляването на потреблението.

В същото време рекордният внос на втечнен природен газ, най-вече от Съединените щати, помогна за заместването на руския газ и за създаването на резерви.

Запаси и ниски цени

В резултат, газохранилищата в Европейския съюз са запълнени до рекордни нива за това време на годината. И Европейският съюз не би трябвало да има проблеми с попълването на запасите си за следващата зима и то на ниски цени. Това може да намали инфлацията, да увеличи покупателна способност на домакинствата и да стимулира икономическия растеж. Всичко обаче отново ще зависи до голяма степен от времето.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"