fbpx

Лондон принуди петролния гигант BP да се освободи от акциите си в Роснефт

Британската петролна компания BP е взела решение да се освободи от своя дял от 19,75% в руската държавна петролна компания „Роснефт“. Причината е руският „акт на агресия в Украйна“, съобщава БиБиСи.

Петролният гигант, който притежава дялово участие в „Роснефт“ от 2013 година, е подложен на натиск от правителството на Обединеното кралство да направи този ход след руската инвазия в четвъртък.

Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни подаде оставка „с незабавно действшие“ от борда на Роснефт, както и неговият колега, номиниран от BP директор Боб Дъдли. Луни е в борда на Роснефт от 2020 г., заедно с неговия председател Игор Сечин, който е близък приятел и съюзник на руския президент Владимир Путин.

Агенцията PA News съобщава, цитирана от БиБиСи, че Луни е бил в Русия наскоро през октомври, когато се е появил на панел с руския президент Путин, което по-късно той определя като „привилегия“.

Председателят на BP Хелге Лунд казва, че докато BP е работила в Русия повече от 30 години е имала „брилянтни руски колеги“, атаката на Русия срещу Украйна обаче „има трагични последици в целия регион“ и представлява фундаментална промяна.

С дела си в руския държавен петролен гигант Роснефт BP отдавна се чувства неудобно; тази седмица под силен политически натиск той стана несъстоятелен, коментира БиБиСи.

Изтъква се, че незабавното освобождаване от акциите на потенциално неподходящ купувач не е била опция. Компанията е решила да“продава“ – което означава, че ще скъса финансовите си връзки с Роснефт, ще спре да получава дивиденти и ще се оттегли от двете си места в борда.

Служители на компанията споделят, че е твърде рано да се каже как точно ще бъде одвобождаването от този дял. Потенциално може да бъде конфискуван или продаден. Това ще означава значителен финансов удар, но е цена, която BP няма друг избор, освен да плати.

Последните годишни резултати на BP, публикувани преди две седмици, разкриха, че на Роснефт се падат 2,7 милиарда долара (2 милиарда британски лири) от печалбата, около една пета от общата му печалба.

Многонационалната компания, чиято централа е в Лондон, призна миналата година, че санкциите срещу Русия биха могли да бъдат проблематични за бизнеса й и отказването от дела на Роснефт идва след като западните страни наложиха серия от икономически санкции на Русия – включително няколко банки, изключени от системата SWIFT.

Междувременно стана ясно и че норвежкият суверенен фонд за 1,3 трилиона (970 милиарда британски лири), който е най-големият в света, е обявил, че ще замрази и ще продаде руските си активи. „Решихме да замразим инвестициите на фонда и започнахме процес на разпродажба“, казва норвежкият премиер Йонас Гар Стоере.

Руските активи на фонда са на стойност 2,83 млрд. долара в края на 2021 г. Той е четвъртият по големина акционер в руската банка Сбербанк и има дялове в руските енергийни компании Газпром и Лукойл.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"