fbpx

Стихийни дъждове наводниха Бризбейн и части от Куинсланд

Едноседмични проливни дъждове са причинили сериозни наводнения в австралийския град Бризбейн, като следващите часове ще бъдат от решаващо значение.

На брифинг на властите в Куинсланд, министър-председателят Скот Морисън определи случващото се като „много сериозна метеорологична ситуация“. Силите за отбрана оказват помощ, включително с хеликоптери MRH90 Taipan, които вече са спасили няколко души и доставят продукти от първа необходимост в засегнатите райони.

Отбраната е в готовност да предостави каквато и да е помощ“, изтъква Морисън и информира, че федералното правителство ще осигури по 1000 австралийски долара за възстановяване на засегнатите от наводненията.

Основното послание е хората да се пазят, и да останат на мястото, където им е наредено да се евакуират. Шестима души са загинали досега в наводненията, изразяваме съчувствието си към семействата, които са загубили близките си в това ужасно наводнение… и не искаме да виждаме допълнителни жертви.“

Кметът на Ипсуич заявява: „Имахме наистина труден ден, най-лошият досега в последните десет години. Вчера нивото на реката беше около 10 метра. Тази сутрин е 13 метра, а с изпускането на водата от язовир Уивънхоу ще се качи до 16 метра… През 2011 година беше 18,7 метра.

Около10 000 чували с пясък са били раздадени в петък и събота и около 191 пътища са били затворени.

Хората в Бризбейн и околните населени места са призовани да пестят питейна вода, тъй като силните валежи и наводненията засягат пречиствателните станции на Маунт Кросби и Норт Пайн.

И двете водни централи са изключени в ранните часове на неделя, тъй като валежите са изхвърлили огромни количества отломки и пръст в потоците и водните пътища, които се вливат в пречиствателните станции.

Заводът за обезсоляване на Голд Коуст се използва в момента за допълване на водните запаси в региона на фона на продължаващите екстремни валежи. Засега няма нужда от преваряване на вода – настоящата питейна вода е безопасна за пиене и отговаря на австралийските изисквания и стандарти за питейна вода.

В района на крайбрежието на остров Фрейзър полицията призова жителите да съобщават за всички случаи на изчезнали хора.

Районният служител на полицията в Уайд Бей Бърнет Майкъл Сори информира, че полицията е получила сигнал от жител на Мерибъро, който се натъкнал на преобърнала се къща-лодка в Куинс Парк. По думите му хеликоптери и водна полиция претърсват река Мери.

Университетът на Куинсланд (UQ), Куинсландският технологичен университет (QUT) и Университетът Грифит обявиха, че ще затворят кампусите си в понеделник поради наводнението. Училищата също ще останат затворени.

Полет на Qantas QF2534 за Лонгрийч, излетял от Бризбейн около 14 часа, е бил принуден да се върне и да извърши аварийно кацане в Бризбейн, след като е бил ударен от мълния.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"