fbpx

Новата треска за злато в щата Виктория в Австралия

Златната треска от 1850 година преобрази Виктория, като й осигури най-високия жизнен стандарт в света по това време. Но въпреки цялото злато, извлечено тогава, някои вярват, че все още има големи залежи, които чакат да бъдат открити.

Скорошно научно проучване на Geo Science Victoria подкрепя тази идея.

Във Виктория е останало приблизително толкова злато, колкото някога е било добито в щата“, казва Джеймс Сорахан от Съвета по минерали на Австралия, цитиран от abc.net.

И с растящата цена на златото, която в момента е около 2600 долара за унция, добивният сектор процъфтява. Миналата година добивът на полезни изкопаеми генерира 1 милиард долара за икономиката на Виктория. Повече от половината бяха изразходвани за заплати и услуги в мините в целия щат. А рекордна сума от почти 200 милиона долара беше инвестирана в проучване на полезни изкопаеми.

Тази година се очаква тези цифри да бъдат надминати.

Добивът на злато е по-голям, отколкото е бил от много дълго време, и ние очакваме да стане още по-голям. Хората си мислят за 1850-те, 1860-те, 1870-те, но това, което виждаме, е „нова вълна“ през 2020-те години„, изтъква Сорахан.

Това става възможно благодарение на нови технологии, като геотермално картографиране, което може да открие минерални находища от въздуха и проучвателни сондажи, които вземат проби от ядрото, на километър под земята. Тези сложни инструменти внасят нов живот и активност в отдавна изоставени златни находища, които се е смятало, че са изчерпани.

В Swift’s Creek във Виктория, австралийската компания за проучване на злато First AU е сключила концесионни договори за добив в района. Използвайки съвременните проучвателни техники, фирмата преоценява старите разработки в търсене на нови минерални източници. Първоначалните резултати показват някои висококачествени златни находища.

Те варират, но 15 до 30 грама на тон са извадени от земята и голяма част от тях са доста на плитко“, посочва изпълнителният директор на First AU, Райън Скийн. Той вярва, че в миналото отдалечеността на региона и пресеченият терен са били пречка пред миньорите.

Златото привлича Ричард Дарби, дългогодишен миньор в района на Swift’s Creek от преди 40 години.

Дарби е търсил злато в цяла Австралия, проучвал е стари записи и е изследвал подробно потоците и деретата в региона. Но най-голямата изненада може да се окаже в собствения му заден двор, в отдавна изоставена мина на стръмен склон.

Мината датира от около 1900 г. и старите таймери са били брилянтни, но за съжаление не са разчели тази почва толкова добре, колкото биха могли“, казва той.

Като копае в посока, обратна на старите миньори, Дарби открива широк шев от минерална руда с цвят на ръжда в края на 30-метрова шахта. Първоначалните резултати предполагат, че съдържа злато и други метали.

First AU се надява, че тази находка предвещава голямо ново златно находище за Виктория.

Геоложките доказателства сочат, че регионът е свързан с богатите златни находища на Централна Виктория, където се намира Фостървил, най-голямата златна мина в щата. Това е една от най-печелившите висококачествени златни мини в света, произвела повече от половин милион унции злато миналата година.

Ако добивът започне да се развива в хълмовете около Swift’s Creek, това ще даде икономически тласък на този отдалечен регион, който се бори да задържи младите си хора.

Внукът на Ричард Дарби, 23-годишният Том Дарби, вече е нает в First AU. Благоприятният икономически климат води до други минни дейности в региона и в цялата страна.

Но златото не е единствената цел.

„Във Виктория разполагаме с доста голям набор от минерали — минерални пясъци, редки земни елементи, неблагородни метали; провеждат се проучвания за мед, цинк — така че всъщност имаме наистина широк диапазон“, казва Сорахан. „Колкото повече мини, толкова повече минерали, толкова по-устойчива ще бъде тази индустрия и толкова повече ще добави към нашата регионална икономика.“

Swift’s Creek First AU ще донесе така необходимия капитал и опит. „Дори една средно голяма програма за добив изисква значителни инвестиции, от порядъка на стотици милиони долари“, отбелязва Скийн.

Това изисква нови умения, изисква ново обучение, нова инфраструктура, така че ако тези проекти се осъществят, това би било наистина важно за местната общност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"