fbpx

В Австралия възход на зелените и нов премиер, който иска да вдъхновява хората

Новият, 31-ви министър-председател на Австралия е Антъни Албанезе, който замества на този пост либерала Скот Морисън след федералните избори.

Син на самотна майка, роден в обществени жилища, Антъни Албанезе постигна дългогодишната си амбиция да стане министър-председател, след като е във федералния парламент повече от 26 години. Завършил икономика в университета, но винаги се е стремял към кариера в политиката.

След автомобилна катастрофа в началото на 2021 г. Албанезе претърпя голяма трансформация. Той отслабна, обнови гардероба си и обяви, че е „гладен“ да стане премиер.

По време на пандемията, Албанезе се възползва от проблемите с внедряването на ваксината срещу COVID-19, за да повиши личния  си рейтинг и политическите предимства на лейбъристите.

Той използва нарастващите разходи за живот и намаляването на реалните заплати, за да аргументира тезата за промяна в правителството.

Антъни Албанезе поема поста министър-председател във време на растяща инфлация, ниска безработица и бюджет с дълг от 1 трилион долара. В обръщение към своите привърженици той заяви: „Ще работя всеки ден, за да обединя австралийците. И ще ръководя правителство, достойно за народа на Австралия. Мога да обещая това на всички австралийци, независимо как са гласували, правителството, което ръководя, ще уважава всеки един от вас всеки ден.“

Един от първите приоритети на Албанезе като министър-председател ще бъде възстановяването на отношенията с чуждестранните лидери, които според него Морисън е пренебрегнал през последните години. Те включват ръководители от тихоокеанските острови, включително Соломоновите острови, чийто лидер подписа пакт за сигурност с Пекин, разпалвайки опасенията, че Китай планира да построи първата си военна база в Тихия океан.

Първото му пътуване е до Токио за разговори с членове на Quad от Съединените щати, Индия и Япония, където те ще обсъдят приоритетите за гарантиране на свободното преминаване в Индо-Тихия океан.

Най-голямата изненада на тези избори обаче поднесоха избирателите от Бризбейн и околностите, където зелените спечелиха и изненадаха големите партии, тъй като избирателите отидоха до урните само три месеца след голямото наводнение, което удари града и околностите му за втори път от 11 години. Австралийските избиратели отправиха остър упрек към предишното правителство, слагайки край на деветгодишното консервативно управление, в полза на лявоцентристката опозиция, която обеща по-силни действия срещу изменението на климата.

Зелените и независимите поискаха намаляване на емисиите далеч над ангажиментите, поети от управляващата консервативна коалиция.

Аманда Маккензи, главен изпълнителен директор на изследователската група Climate Council, обяви действията за климата за победител в гласуването.

Милиони австралийци поставиха климата на първо място. Сега е време за радикални действия срещу климатичните предизвикателства“, каза тя, допълвайки, че Австралия е изправена пред решаващ климатичен тест и резултатът ще се отрази на всички.

Климатичната криза беше една от определящите теми на изборите, и основна грижа на избирателите, според социологическите проучвания.

Мария Тафлага, преподавател по политика и международни отношения в Австралийския национален университет, коментира, че подкрепата за зелените е забележителна. „Всички бяха изненадани от тези резултати… Мисля, че това ще означава по-големи и по-бързи действия по отношение на изменението на климата в по-широк план“.

Лейбъристите обещаха да намалят емисиите с 43% до 2030 г. и да достигнат нетна нула до 2050 г. Но въпреки нетния си нулев ангажимент, те заявяват също, че ще одобрят нови проекти за въглища, ако са екологично и икономически целесъобразни.

Албанезе често се позовава на произхода си, за да демонстрира ангажимента си да направи по-добър живота на австралийците, които се борят. „Майка ми е невероятна жена и ще се гордее, защото взе смелото решение през 1963 г. да запази извънбрачното си дете“, казва той.

Майка му Мариан живее с обезщетения за инвалидност, докато го отглежда сама в общински жилища през 60-те години на миналия век.

Това ми даде решимост всеки ден да помагам на хората като мен, за да имат по-добър живот. И мисля, че това искат австралийците“, каза той през януари.

Албанезе изразява надеждата си победата му да покаже на младите австралийци, че „вратите на възможностите са отворени за всички“.

Всеки родител иска повече за децата си, отколкото е имал. Майка ми мечтаеше за по-добър живот за мен. И се надявам, че моето пътуване в живота ще вдъхновява австралийците да посегнат към звездите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"