fbpx

ЕК отменя правилата за бюджетна дисциплина и за 2023-та

Правилата за бюджетна дисциплина, налагани от Европейския съюз на страните-членки и които от март 2020 г. не се прилагат, ще останат отменени и през 2023 г. поради икономическия шок, предизвикан от войната в Украйна, обяви Европейската комисия. „Нарастващата несигурност и реалната опасност от влошаването на икономическите показатели в контекста на войната в Украйна, безпрецедентното увеличаване на цените на енергоносителите и трайното разстройване на снабдителните вериги, оправдават едно такова продължаване“, се казва в съобщение на европейския изпълнителен орган, цитиран от Capital.fr*.

Ние предлагаме да се запази през 2023 г. клаузата за обща защита, която позволява временно да не се прилагат ограниченията за дълга и дефицитите, фиксирани от Пакта за стабилност“, заяви вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис. Той уточни, че тази клауза трябва да бъде отменена през 2024 година. „Това предлага поле за маневриране на националните бюджетни политики, за да се реагира бързо в случай на необходимост“, обясни той като призова придържането към политика на строгост.

През 2023 г. бюджетната политика трябва да бъде предпазлива, като трябва да контролира текущите разходи, финансирани от държавата“, подчертава Комисията. „Бюджетните планове на страните-членки за следващата година трябва да бъдат направени предпазливо, като се отразяват предизвикателствата свързани с високото ниво на дълга, който нарасна още повече поради пандемията“.

Извънредните разходи крият риск от рецесия

Бюджетната политика трябва да може да се приспособи в зависимост от развитието на ситуацията и Брюксел ще предостави нови препоръки след края на лятото.

Пактът за стабилност, който ограничава публичния дефицит до 3% и дълга до 60% от БВП, беше отменен през 2020 г. поради световната пандемия от Ковид-19. Това позволи на 27-те страни-членки да предприемат извънредни разходи в подкрепа на домакинствата и фирмите, за да се избегне икономически срив.

Валдис Домбровскис обяви в началото на март, че се разглежда възможността за продължаване отменянето на действието на Пакта за стабилност, като се имат предвид „увеличените неизвестни“ за икономиката. Войната и въздействието на санкциите срещу Русия принудиха Брюксел да намали драстично прогнозите си за ръста на БВП в ЕС и в еврозоната за 2022 година. В момента се залага на 2,7% срещу 4% в началото на годината, като не е изключено и ново намаляване.

Икономиката страда от скока на цените на суровините, който освен върху енергоносителите, се разпростира и върху храните. Конфликтът също така задълбочи проблемите в снабдителните вериги и увеличи несигурността както за домакинствата, така и за фирмите.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"