fbpx

Ще падне ли еврото до 1 долар?

Паритетът евро/долар отново е на дневен ред, след като наскоро беше достигнал голям спад. Трябва ли да очакваме, че единната валута ще се върне към 1,085 долара за 1 евро… или по-скоро да очакваме  паритет (1 долар за 1 евро)? Това коментира авторът на Capital.fr Александър Барадес*, завеждащ пазарни анализи в IG France.

Съотношението на еврото към долара показва в момента нестабилност. След като преди няколко дни достигна най-ниското си ниво за последните 5 години – 1,035 долара, европейската валута показва тенденция към възвръщане на позициите си. По-точно обаче е да се каже, че от няколко дена доларът губи позиции спрямо основните валути. След като достигна най-високото си равнище от 2002 г., Dollar Index (стойността на долара спрямо кошница от основните валути) намалява малко през последните дни и това благоприятства курса на еврото.

Този спад на долара става паралелно с лек спад на американските ценни книжа: 10 годишните ценни книжа спаднаха от 3,2% на 9 май до 2,8% през последните дни. Този спад може да бъде резултат от лекото намаляване на темпа на нарастване на индексите на потребителските цени и на производството през последния месец, като оставя малка надежда, че е достигнато началото на тавана на цените.

Това е нещо, което може да има значение, защото от месеци структурата на пазара е пределно ясна: повишаване на цените и успоредно леко повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, повишаване на стойността на долара поради увеличаването на доходите в САЩ и използването на последния като убежище от геополитическите рискове и спад на пазарите на фона на инфлационен натиск, който поражда втвърдяване на монетарните условия.

Ако натискът върху цените започне да достига връхната си точка, можем да станем свидетели на продължаването на спада на долара и към едно относително трайно връщане на еврото към предишната му връхна точка от 1,085 долара.

Динамика на курса евро/долар

Най-важният елемент в този сценарий е свързан с движението на цените на енергоносителите и по-специално на петрола. В момента цената на суровия петрол е все още над 110 долара. Разбира се, инфлацията не зависи само от енергоносителите, но суровините са основният генериращ фактор за нея през последните месеци. Стабилизирането на цената на петрола и дори лек спад би допринесло за връщането на еврото към 1,085 долара.

Нов скок на петрола в рамките на 115-120 долара за барел би имал обратен ефект. Той ще повлече нагоре цените на американските ценни книжа и оттам съответно и на долара, какъвто беше случаят досега. При това положение връщането към паритета не е изключено. Но докато еврото се ситуира около 1,05 долара, преобладава сценарият за 1,085 долара.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"