fbpx

България не може да намали дела на ранно напускащите образованието

България е сред няколкото държави в ЕС, които увеличават дела на „ранно напусналите училище“, термин, с който Евростат определя преждевременно напусналите образованието и обучението младежи (на възраст 18-24 години).

В ЕС този дял постоянно намалява през последните 10 години, от 13% през 2011 г. до 10% през 2021 г.

В сравнение с 2011 г. почти всички държави-членки на ЕС отчитат по-малък дял на преждевременно напусналите през 2021 г., с изключение на Люксембург, Словакия, Швеция, Чехия, Унгария, България, Полша и Германия. В България през 2011 година 11,8% от младежите във въпросната възрастова група са престанали да учат или обучават, докато през 2021-ва стойността е 12,2 на сто.

През 2021 г. държавите-членки, които отчитат най-нисък дял на преждевременно напусналите образование и обучение, са Хърватия (2%), Словения, Гърция и Ирландия (всички 3%) и Литва и Холандия (5%).

За разлика от тях, най-високите дялове са регистрирани в Румъния (15%), Испания и Италия (и двете по 13%) и България, Унгария и Германия (12%).

Целта, която са си поставили държавите от ЕС е да намалят процента на преждевременно напускащите училище до под 9% на ниво ЕС до 2030 г.

Шестнадесет държави-членки вече са изпълнили целта по този показател: Белгия, Чехия, Ирландия, Гърция, Франция, Хърватия, Латвия, Литва, Холандия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия и Швеция.

През 2021 г. повече са младежите напуснали образованието и обучението, отколкото жените – 11% от мъжете спрямо 8% от жените.

През 2021 г. делът на преждевременно напусналите образованието и обучението е по-нисък за младите жени, отколкото за младите мъже във всички държави-членки на ЕС, с изключение на България и Румъния.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"