fbpx

Hi-tech компания инвестира 80 млн. лева в производство у нас

Инвестиция за над 80 млн. лв. планира високотехнологичната компания  „Интуитив“, лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивните грижи, съобщават от Министерството на иновациите и растежа. Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, с което ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия и ще разшири развитието си в Европа.

Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система „Да Винчи“ на „Интуитив“, които до момента се произвеждат в Германия.

Базирана в Сън Вали, Калифорния, „Intuitive“ е производител на системи „Да Винчи“ за асистирана хирургия. Хирурзи от цял свят са извършили повече от 10 милиона оперативни процедури, използвайки системата „Да Винчи“. Нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят в тази сфера е част от решението за разширяване на компанията.

Новата инвестиция ще доведе до разкриване на повече от 100 работни места, с потенциал да достигнат до над 300 в близките няколко години.

По думите на министър Лорер производствената база на „Интуитив“ ще доведе до икономическо развитие на целия регион, като особено ценно е, че ще се произвеждат продукти с висока добавена стойност.

Лорер припомня, че чуждестранните инвестиции у нас са се увеличили четири пъти през първото тримесечие на тази година, спрямо това на предходната, като са достигнали 1,055 млрд. евро, според последните данни на БНБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"