fbpx

МАЕ: енергийната криза не трябва да увеличи зависимостта ни от изкопаемите горива

Кризата на енергийната сигурност след нахлуването на Русия в Украйна не трябва да води до по-дълбока зависимост от изкопаемите горива, заявява шефът на Международната агенция по енергетика (IEA) Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс.

Пред откриващия се Световен иономически форум в Давос, той коментира, че правилните инвестиции, особено във възобновяемата енергия и ядрената енергия, означават, че светът не трябва да избира между недостига на енергия и ускореното изменение на климата поради емисиите на изкопаеми горива.

Нуждаем се от изкопаеми горива в краткосрочен план, но нека не заключваме бъдещето си, като използваме настоящата ситуация като извинение, за да оправдаем някои от направените инвестиции, по отношение на времето това не работи и морално според мен също така не работи„, изтъква Бирол пред делегатите в Давос, Швейцария.

Още миналата година базираната в Париж водеща енергийна организация предупреди инвеститорите да не финансират нови проекти за доставка на петрол, газ и въглища, ако светът иска да достигне нетни нулеви емисии до средата на века.

Краткосрочното търсене означаваше, че светът не може незабавно да се откаже от традиционните енергийни доставки, заявява ощ Бирол, добавяйки, че се надява страните производителки, които са с апацитет да изнасят повече енергия, да имат „положителен принос“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"