fbpx

BMW спешно търсят алтернативи на природния газ

От BMW предупредиха,че ембарго върху руския газ ще доведе индустрията до застой, съобщава Ройтерс. Агенцията цитира шефа на производството на компанията Милан Неделкович, според когото концернът проучва нови инвестиции в слънчева, геотермална и водородна енергия, за да намали зависимостта си от природния газ.

Автомобилният производител, който разчита на природен газ за 54% от потреблението си на енергия през 2021 г., проучва къде може да добави слънчеви панели към заводите си и разработва планове с местните власти за транспортиране на водород до завода си в Лайпциг.

Водородът е много подходящ за намаляване или дори пълно компенсиране на търсенето на газ“, казва Милан Неделкович.

Нашата индустрия представлява около 37% от потреблението на природен газ в Германия“, изтъква той, попитан какво ще се случи със заводите на BMW в случай на спиране на доставките на газ от Русия. „Не само BMW, но и целият сектор ще спре.“

Плановете на BMW отразяват по-мащабната подготовка, която върви в германската индустрия, за да се отдели от руския газ и да излезе със система за разпределяне на наличните доставки в случай на внезапно спиране на доставките.

Новият завод на BMW, който е извън Германия – в Дебрецен, Унгария, ще бъде първата фабрика за автомобили в света, която работи изцяло без изкопаеми горива, ще разчита в голяма степен на слънчева енергия, споделя още Неделкович, добавяйки, че автомобилният производител търси също и използването на геотермална енергия.

Тази енергия е по-стабилна от зависимата от времето на ВЕИ, но не е отбелязала растеж и големи инвестиции, сравними с вятърната или слънчевата енергия, отчасти поради високите първоначални разходи и сложните процеси на лицензиране за сондиране.

Запитан за потенциала на ядрената енергия, която представлява около половината от енергийните доставки на Унгария, но се прекратява постепенно в Германия, Неделкович коментира: „Ядрената енергия може да бъде стабилизиращ фактор, особено в тези нестабилни времена. За нашето собствено производство ние разчитаме на регенеративни източници на енергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"