fbpx

Полша прекрати газовия договор с Русия

Полските власти са взели решение да прекратят подписаното през 1993 г. междуправителствено споразумение с Руската федерация за доставки на газ. Това е съобщил правителствен представител, отговарящ за стратегическа енергийна инфраструктура, цитиран от ТАСС.

„На 13 май правителството на Матеуш Моравецки прие резолюция за прекратяване на споразумението между правителството на Полша и правителството на Руската федерация“, изтъква той, като уточнява, че става дума за споразуменията, подписани през 1993 г., наричани Ямалски споразумения. „След 30 години може да се каже, че отношенията в газовата индустрия между Полша и Русия престават да съществуват“, добави Наимски.

В отговор на въпрос за бъдещето на полския участък от газопровода Ямал-Европа, представителят на полското правителство е посочил, че този участък е собственост на EuroPol GAZ, съвместно предприятие между Газпром и полската PGNiG, и операторът на този участък е компанията – оператор на полската газопроводна мрежа Gaz- System. Според Наимски полският участък от газопровода ще се използва за транспортиране на газ през Полша, а също така ще може да изпраща газ от Германия до Полша.

Споразумението за създаване на газопроводна система за транзит на руски газ през територията на Полша и доставка на руски газ за републиката от 25 август 1993 г. е последно актуализирано от страните през 2010 г. По това време във Варшава е подписано споразумение за изменения, както и протокол за изменения на допълнителния протокол към споразумението, подписан на 12 февруари 2003 г. Документите предвиждаха постепенно увеличаване на обема на доставките на руски газ за Полша, започвайки от 9,7 милиарда кубически метра. м през 2010 г. и до 11 милиарда кубически метра. м през 2012 г. и следващите години. В същото време съвместната компания EuroPol GAZ прехвърли функциите на технически оператор на участъка от газопровода, преминаващ през територията на Полша, на полската държавна компания Gaz-System.

Припомняме Полша и България първи в ЕС отказаха да плащат по новата схема за руските газови доставки и Русия им спря газоподаването. Договорът на България с Газпром изтича в края на настоящата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"