fbpx

Австралия на ръба на газова криза

Австралийските предприятия предупреждават, че ще се сринат, ако не бъде приложен дългосрочен план за смекчаване на растящите разходи за газ и електричество.

По думите на министъра на енергетиката Крис Боуен Австралия е на ръба на газова криза, а той е поставил на масата всички възможности за ограничаване на нарастващите цени на газа и електричеството, включително т.нар. „газов тригер“ за изкупуване на газ, предназначен за износ.

Цените на енергията вече бяха скочили поради нарастващото международно търсене, тъй като страните по света се отказват от руския газ и въглища, но силното застудяване, сривът на газовите доставки през последните дни и проблемите с някои въглищни централи в Австралия също допринесоха за увеличаване на натиска върху цените на газа на вътрешния пазар.

Джейсън Фрич, главен изпълнителен директор на най-голямата в страната компания за преработка на домати Kagome в щата Виктория, предупреждава, че трябва спешно да се направи нещо.

Ако цените на газа останат там, където са сега – тогава всички сме мъртви“, убеден е той. „Няма да има обработка или производство в Австралия – ние просто няма да издържим на тези нива на цените. Много сме загрижени като група и това не е само Kagome, това са всички производители и преработватели и всеки, който използва газ като източник на енергия.“

Изпълнителният директор на Асоциацията на потребителите на енергия Андрю Ричардс заявява, че ценовият натиск се усеща във всички индустрии.

Тези хора произвеждат храна, напитки, хартия, стомана и бетон. Това са неща, от които се нуждаем всеки ден. И всички те се покачват, което оказва значително влияние върху разходите за живот„, коментира той. „Това е реално – не е теоретично упражнение, нито тренировка и засяга много силно както на ниво домакинство, така и на ниво бизнес.“

През 2017 г. тогавашното правителство на Търнбул въведе промени, които биха позволили на Британската общност да принуди производителите на газ да насочват повече от доставките си към вътрешния пазар.

Но министър Боуен казва, че дори ако правителството активира незабавно така наречения „газов тригер“, допълнителните доставки няма да бъдат налични до януари.

Андрю Ричардс вярва, че правителството трябва да обмисли промяна на механизма. „Направихме много бележки, когато го разработваха. Трябва да се има предвид и цената на газа, не само доставката на газ. Трябва да е сигурно, че това може да има незабавен ефект“, отбелязва той и добавя –

Добре дошли в правителството, момчета! Изправени сте пред най-голямата енергийна криза, която сме виждали от 50 години, така че действайте.

Австралийският енергиен регулатор (AER) същоувеличи сериозно референтната цена на електроенергията, като тарифите, известни като пазарни оферти по подразбиране, се покачват между 8,5% и 18,3% в Нов Южен Уелс, до 12,6% в югоизточен Куинсланд и 9,5% в Южна Австралия.

Енергийната компания ReAmped изпрати необичайно предложение до своите 70 000 клиенти по повод големия скок в цените на електроенергията, който се очаква да влезе в сила следващия месец. Компанията предложи карта за подарък Woolworths от 100 долара, ако преминат към друг доставчик.

Подчертаваме важността на преминаването към друг търговец на дребно възможно най-скоро, за да се опитаме да избегнем драстично повишени цени“, каза главният изпълнителен директор на ReAmped Люк Блинко в писмото до клиентите, в което посочва още – „Не излизаме от пазара, но ви призоваваме да действате, докато все още можете да намерите по-добра сделка с друг търговец на дребно.“

Изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор на Австралийската асоциация за добив и проучване на нефт Деймиън Дуайър твърди, че новите доставки на газ са от съществено значение за оказване на дългосрочен натиск за намаляване на цените. „Решението е повече предлагане, а не повече регулация“, гласи негово изявление. „Инвестираме в повече газ въпреки годините на мораториуми, забрани и забавяния, но имаме нужда от сигурност за инвестициите.“

Главният изпълнителен директор на Австралийската фондация за опазване на природата Кели О’Шанаси призова новото правителство да се съсредоточи върху разработването на други видове енергийни източници, за да се справи с ценовите проблеми на пазара. „Бъдещето на енергията е възобновяемо“, казва тя и допълва – „Възобновяемата енергия се изгражда бързо, тя е много по-евтина и достъпна, много е по-добра за нашия климат“.

Част от предизборната платформа на лейбъристите бяха обещания за ускоряване на преминаването към възобновяема енергия, но Боуен признава, че повечето от тези политики няма да помогнат в краткосрочен план.

Предишното правителство не свърши работата, необходима за увеличаване на възобновяемите източници, за увеличаване на съхранението“, изтъква министърът. „Ако имахме повече съхранение, повече възобновяеми енергийни източници и по-добро предаване, щяхме да сме в много по-добра позиция да се справим с настоящите предизвикателства.“

Министрите на енергетиката на Британската общност, щатите и териториите ще се срещнат в началото на следващата седмица, за да обсъдят други политически варианти за облекчаване на повишенията на цените тази зима.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"