fbpx

Мълчанието на премиера за тока поизнерви бизнеса

Работодателските организации изпратиха поредно отворено писмо до премиера Кирил Петков. Темата отново са високите цени на тока, но поводът този път е липсата на диалог с изпълнителната власт.

Много пъти вече представителните организации на работодателите на национално равнище изпращат искания до Вас за среща, по време на която да обсъдим действени решения за преодоляване на кризата – около цената на електроенергията и на цената на природния газ за небитовите потребители, която става все по-драматична и заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване. За съжаление, нямаме нито отговор, нито насрочена среща“, пише бизнесът до Петков.

В писмото се посочва изрично, че всички национално представителни работодателски организации настояват за организиране на незабавна среща с премиера, на която в спешен порядък да се изясни възникналата крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация.

Бизнесът призовава министър предскедателя за максимална бързина, концентрация и съгласуваност в действията на държавните институции в незабавен и конструктивен диалог, тъй като само по този начин може да бъдат намерени решения. Ние не искаме да водим диалог през медиите, подчертават работодателите.

По същество се изтъква, че схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева. При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа.

Припомняме, петте най-големи работодателски организации успяха да се срещнат с президента Радев, но до момента това не им се удава по отношение на министър-председателя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"