fbpx

Малко вероятно е Байдън да санкционира иранския петрол

Безпрецедентният удар с ракети и безпилотни самолети на Иран срещу Израел е малко вероятно да предизвика драматични санкционни действия върху износа на петрол от Иран от страна на администрацията на Байдън, поради притеснения за повишаване на цените на петрола и гнева на най-големия купувач Китай. Това посочват анализатори, цитирани в анализ на Ройтерс по темата.

Малко след като Техеран започна атаката си през уикенда – отмъщение за предполагаемия удар на Израел от 1 април срещу иранското консулство в Дамаск – републиканските лидери в Камарата на представителите обвиниха президента Джо Байдън, че не е наложил съществуващите мерки и посочиха, че тази седмица ще разгледат поредица от законопроекти за изостряне на санкциите върху Иран.

Говорейки пред Fox News в неделя, републиканецът Стив Скализ в Камарата на представителите отбеляза, че администрацията е улеснила Иран да продава петрола си, генерирайки приходи, които се използват за „финансиране на терористична дейност“.

Политическият натиск за наказване на Иран създава трънлив проблем за администрацията: как да възпре подобни атаки в бъдеще, без да ескалира регионалното напрежение, да повиши цените на петрола или да антагонизира Китай, най-големият купувач на ирански петрол, изтъкват авторите на анализа.

Вашингтон заявява от месеци, че сред основните му цели е да предпази конфликта в Газа между палестинската групировка Хамас и Израел от метастазиране в по-широка регионална война, с ключова цел да държи Техеран настрани.

Няколко регионални анализатори изразяват съмненията си, че Байдън ще предприеме значителни действия за засилване на прилагането на съществуващите санкции на САЩ за спиране на износа на суров петрол от Иран, който се явява кръвта на икономиката на Техеран.

Бившият президент Доналд Тръмп възстанови санкциите на САЩ срещу петрола на Иран през 2018 г., след като се оттегли от международното споразумение за ядрената програма на Техеран. Администрацията на Байдън се опита да овладее избягването на тези мерки със санкции срещу компании в Китай, Обединените арабски емирства, както и на други места.

Въпреки тези усилия Rapidan изчислява, че износът на петрол от Иран е достигнал 1,6 милиона до 1,8 милиона барела на ден, с изключение на кондензатите. Това е близо до двата милиона барела на ден, изнасяни от Иран преди санкциите, каза Модел.

Възможният ефект върху цените на бензина е една от причините Байдън да не предприеме решителни действия за ограничаване на износа на петрол от Иран.

Кимбърли Донован, експерт по санкциите и борбата с прането на пари в Атлантическия съвет, казва, че санкциите, свързани с петрола, не са били стриктно прилагани през последните няколко години.

Не бих очаквала администрацията да затегне правоприлагането в отговор на атаките с ракети и дронове на Иран срещу Израел през уикенда, главно поради опасения, че може да доведе до повишаване на цените на петрола“, изтъква тя и добавя – „Цената на петрола и в крайна сметка цените на бензина по колонките стават критични по време на изборна година.“

Говорител на Държавния департамент заяви, че администрацията на Байдън не е отменила никакви санкции срещу Иран и продължава да увеличава натиска върху Ислямската република. „Нашите обширни и припокриващи се санкции срещу Иран остават в сила и ние продължаваме да ги прилагаме“, изтъква той.

Агресивното налагане на санкции може също да дестабилизира отношенията между САЩ и Китай, които китайски и американски служители се опитват да поправят след труден период, след като миналата година САЩ свалиха заподозрян китайски балон за наблюдение, който прекоси територията на САЩ.

Почти целият ирански петрол, влизащ в Китай, се маркира като произхождащ от Малайзия или други страни от Близкия изток и се превозва от „сенчест флот“ от по-стари танкери, които обикновено изключват своите транспондери, когато товарят в иранските пристанища, за да избегнат откриването. Специалистът по проследяване на танкери Vortexa Analytics изчислява, че Китай е придобил рекордните 55,6 милиона метрични тона или 1,11 милиона барела ирански суров петрол на ден миналата година. Това възлиза на приблизително 90% от износа на суров петрол на Иран и 10% от вноса на петрол от Китай.

Няколко анализатори предполагат, че Вашингтон може да предприеме някакви действия за намаляване на износа на петрол от Иран, отчасти за смекчаване на израелската реакция на иранските удари, които биха могли да ескалират конфликта. „Ако наистина искате да преследвате износа на петрол от Иран, да, ще трябва да предприемете смислени действия срещу Китай“, посочва източник, запознат с проблема, като не смята, че тези действия биха били срещу големите банки.

Според анализатора Джон Алтерман има граници на това, което Вашингтон може да направи, за да наложи санкции и че укриващите са умели в намирането на вратички. „Очаквам да видя жест в посока на (налагане) на икономически последици върху Иран, но не очаквам Белият дом – или който и да е бъдещ Бял дом – да може напълно да затвори крана на иранския петрол“, изтъква той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"