fbpx

МФ предлага удължаване срока за 9% ДДС и разширява обхвата му

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекти за изменения и допълнения на три данъчни закона – Закон за данък върху добавената стойност, Закон за акцизите и данъчните складове и Закон за корпоративното подоходно облагане. С предложените промени в българското данъчно законодателство се въвеждат изискванията на редица европейски директиви, чиито разпоредби страната ни трябва да транспонира до края на 2021 година, уточняват от министреството.

С Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, с цел справяне с последиците от пандемията от COVID-19, се предлага удължаване на срока за прилагане на намалената ставка от 9 на сто на ДДС за някои стоки и услуги – до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на България. Предлага се и разширяване на обхвата на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага ставка 9 на сто на ДДС, като към тях се включват и специализираните млечни формули (с частично хидролизиран протеин и такива за деца с алергии) и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета

Проектът е изготвен във връзка с необходимостта от въвеждане на разпоредбите на няколко директиви на ЕС – по отношение на временните освобождавания при внос и някои доставки в отговор на пандемията от COVID-19, относно общата система на данъка върху добавената стойност и относно общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на ЕС. Прецизирани са разпоредби, свързани с прилагането на режими извън Съюза, в Съюза и за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии.

Предлага се освобождаване от ДДС, което обхваща доставката на стоки или услуги, предназначени или за ползване от въоръжените сили на държава членка на ЕС или от придружаващия ги цивилен персонал, или за снабдяването на техните офицерски или войнишки столове, когато тези сили участват в отбранителни дейности, имащи за цел изпълнение на дейност на Съюза в рамките на общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), извън своята държава членка. Тези освобождавания се предвижда да се прилагат само в ситуации, при които въоръжените сили изпълняват задачи, пряко свързани с дейности за отбрана по линия на ОПСО и няма да обхващат граждански мисии по същата линия.

Предложенията, заложени в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, са в съответствие със следните европейски документи:

  • Директива (ЕС) 2020/262 на Съвета от 19 декември 2019 г. за определяне на общия режим на облагане с акциз;
  • Директива (ЕС) 2020/1151 на Съвета от 29 юли 2020 г. за изменение на Директива 92/83/ЕИО за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки;
  • Директива (ЕС) 2020/2235 на Съвета от 16 декември 2019 г. за изменение на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност и Директива 2008/118/ЕО относно общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на Съюза.

С цел повишаване на правната сигурност за икономическите оператори се поясняват разпоредбите, свързани с режима за освобождаванията на денатуриран алкохол.

Чрез проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага транспонирането на разпоредбата на чл. 9а от Директива (ЕС) 2016/1164 на Съвета от 12 юли 2016 г. за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар. С въвеждането на предлаганите изменения и допълнения се очаква ограничаване на възможностите за злоупотреби и отклонение от данъчно облагане, както и прецизиране на действащи разпоредби.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предвидени промени и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

В процеса на обществените консултации, който е с продължителност 30 дни,  заинтересованите лица могат да изпращат своите становища и предложения по проектите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"