fbpx

МВФ продължава да препоръчва да махнем плоския данък

За пореден път в рамките на месец от Международния валутен фонд препоръчаха България да промени данъчната си система. И докато първия път това дойде от мисията на фонда у нас, сега съветът идва от най-високото място – управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. Дни, след като бе избрана за втори мандат да ръководи фонда, тя даде интервю за БТА, в което на въпрос заявява:

Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък данък. Ние имаме успешни бизнеси, успешни хора – това е чудесно. Но това значи, че те могат да допринасят малко повече за качеството на работната ръка, за качеството на инфраструктурата, за страната си като цяло. Това ще бъде в интерес на техния бизнес и на качеството на техния живот. 

Когато България прие плоския данък беше правилно решение. Целта тогава беше да излязат парите „на светло“. Сега имаме по-добри институции и не е нужно да привличаме парите да излизат „на светло“ с 10-процентен плосък данък. Ако погледнете света, диференциране на данъчната ставка се приема като правилно. Диференцираната данъчна ставка, или казано като прогресивното подоходно облагане, позволява да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото“.

По повод нивата на инфлацията в контекста на желанието ни за членство в еврозоната от догодина, Георгиева коментира, че България е направила, както и останалия свят, борбата с инфлацията приоритет и е постигнато доста в това отношение. Инфлацията продължава да спада и очакваме да я видим до края на годината в диапазона около 3 на сто (вчера излезе информацията на НСИ, според която годишната инфлация за март е точно 3%, б.р.). „София има път, по който да изпълни изискванията за влизане в еврозоната“, коментира Георгиева.

Нейното мнение е, че е възможно изпълнението на целта за еврото 2025 година. „Какво предстои – до септември месец, когато се актуализират анализите за България, ние все още имаме време да доведем инфлацията до нивата, на които тя трябва да бъде. Това значи правителствата дотогава да не инжектират в икономиката проинфлационни импулси. Ако ние покрием критериите, планът ще бъде изпълнен“, изтъква ръководителят на МВФ.

Кристалина Георгиева отбелязва, че макар традицията е да се влиза в еврозоната на 1 януари, никъде в еврозоната няма такова решение, което да казва, че не може да е на 1 март, на 1 юни или септември.

Георгиева е на мнение, че независимо от предстоящите избори, когато има единство между основните политически сили по дадена тема, целта може да бъде постигната. „Аз лично смятам, че не трябва да пропускаме този шанс. Ние вече отложихме няколко пъти това. Трябваше да сме преди Хърватия, после заедно с Хърватия, сега сме след тях, но се надявам решението да вървим напред, да бъде подкрепено със съответните политически действия“, коментира още тя пред БТА.

В заключение по темата, Кристалина Георгива изтъква, че опитът на другите страни е от значение – „Ние видяхме, че страните от бившия социалистически лагер, които влязоха в еврозоната, нямаха главоломен скок на цените, а имаха подобрение на икономическите показатели. При евентуален шок членството ни в еврозоната също може да е полезно, защото ще имаме защита и няма да трябва да разчитаме само на себе си. От толкова време върви тази тема – нека да я доведем до успешен край“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"