fbpx

На Украйна бързо й трябват двата реактора от Белене

Украйна очаква да започне строителни работи по четири нови ядрени реактора това лято или есен, е заявил пред Ройтерс министърът на енергетиката Герман Галушченко.

Посочва се, че два от блоковете – които включват реактори и свързано с тях оборудване – ще се основават на произведено в Русия оборудване, което Украйна иска да внесе от България, докато другите два ще използват западна технология от производителя на енергийно оборудване Westinghouse.

Припомняме, парламентът ни взе решение да продадем на Украйна двата реактора, съхраняващи се на площадката в Белене. Депутатите възложиха на министъра на енергетиката да започне преговори с Киев за стартиране на този процес.

И четирите реактора ще бъдат построени в атомната електроцентрала Хмелницки в западната част на Украйна, добавя Галущенко. Графикът е по-агресивен от очертания по-рано от Киев, който посочваше за започване на работа  по някое време през 2024 г. и без да се уточнява, че и четирите реактора могат да бъдат разработени едновременно.

Мисля, че ще започнем строителството през лятото-есента“, изтъква Галущенко, посочвайки, че стремежът е да се направят веднага трети и четвърти блок Строителството на 3-ти и 4-ти реактор в Хмелницки започна през 80-те години, но беше замразено. След като получи независимост от Съветския съюз през 1991 г., Украйна построи три нови ядрени реактора – по един в АЕЦ Запорожия, Хмелницки и Ровне.

Днес три атомни електроцентрали на територия, контролирана от Украйна, произвеждат повече от 55% от нуждите на страната от електроенергия, но Киев иска да разшири сектора, за да компенсира загубата на Запорожка, най-голямата ядрена централа в Европа, след като руските военни окупираха съоръжението и поеха контрола му .а неговите шест ядрени реактора вече не работят.

С 3-ти и 4-ти Хмелницки блок искаме да компенсираме Запорожието, а сега водим преговори с българските ни партньори за двата реактора, които искаме да вземем“, казва Галущенко. „Ако получим корпусите на реакторите днес, мисля, че ще минат 2,5 години и ще имаме трети реактор в действие“, посочва още украинския министър наенергетиката.

Успоредно с изграждането на блоковете ВВЕР-1000 от съветски тип, Украйна иска да започне подготвителни строителни работи за настаняване на два модерни западни блока AP-1000, също в Хмелницки.

Трябва да приемем законодателство и имаме проекти на закони за 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти блок, като първите два са ВВЕР-1000, а 5-ти и 6-ти искаме да изградим тип AP. Това е паралелен процес„, уточнява каза.

През декември украинската ядрена енергийна фирма Energoatom и Westinghouse подписаха споразумение за закупуване на оборудване за 5-ти енергоблок на Хмелницки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"