fbpx

На Уорън Бъфет не му пука от понижения кредитен рейтинг на САЩ

Уорън Бъфет афишира доверието си в държавните американски облигации и в долара, въпреки понижаването на кредитния рейтинг на САЩ. Все пак не можем да кажем, че финансовото състояние на чичо Сам не е повод за безпокойство, коментира capital.fr

Миналата седмица Fitch намали рейтинга на Съединените щати, които по този начин загубиха изключително ценения AAA, най-добрия рейтинг, даван от рейтингова агенция за оценка на способността за изплащане на държавния дълг. Понижаването на рейтинга от AAA на AA+ обаче е събитие без никакво значение, според милиардера-филантроп Уорън Бъфет, инвестиционна легенда, който успя да повиши стойността на своята инвестиционна компания Berkshire Hathaway до над 760 милиарда долара и от повече от половин век постига средна годишна доходност от близо 20%.

Понижаването на рейтинга на Съединените щати е „едно от нещата, от които хората не трябва да се безпокоят“, казва Уорън Бъфет в дадено наскоро интервю пред CNBC. По този повод милиардерът потвърди отново пълното си доверие в държавните облигации на САЩ, които Berkshire Hathaway продължава да купува редовно. И то в значителни количества с темп в момента от 10 милиарда долара на седмица. В края на март Berkshire Hathaway отчете в баланса си повече от 100 милиарда долара в краткосрочни съкровищни бонове.

Уорън Бъфет запазва пълното си доверие в американските държавни ценни книжа

Инвестиционната компания е една от основните в света, притежаващи държавни ценни книжа на САЩ. И Бъфет подчертава тяхната голяма възвръщаемост: 5% годишно за ценните книжа, държани от Berkshire Hathaway. Макар че милиардерът казва, че не е съгласен с всички решения, вземани от Вашингтон, той подчертава, че запазва доверието си както в държавните облигации, така и в долара – „резервната световна валута, както всички знаят“.

Само по себе си понижаването на рейтинга на Съединените щати има малко преки последици. Всъщност, дори и да е негативен сигнал, изпратен към пазарите, в абсолютно изражение новият рейтинг на САЩ (AA+) остава много благоприятен за Чичо Сам, който ще продължи да вдъхва доверие и да привлича спестяванията на международните инвеститори. Понижаването на рейтинга може в близко бъдеще да предизвика леко допълнително напрежение върху дългосрочните лихвени проценти в Съединените щати, но това движение, обосновано от по-фундаментални съображения (американската икономика, която показва относителна устойчивост, перспективата за запазване на основния лихвен процент на Федералния резерв на високо ниво достатъчно дълго време, обявяването на нови големи заеми от Съединените щати и т.н.), вече беше започнало, след достигната най-ниска точка на 19 юли.

Опасенията за развитието на финансовата ситуация на САЩ са основателни

Освен понижаването на рейтинга на Fitch, негативните коментари на агенцията за „безкрайния застой на дебатите по тавана на дълга“, лошото управление като цяло и подкопаването на доверието в управлението на бюджена на САЩ са удар в десятката. И опасенията относно неблагоприятната (и обезпокоитела) перспектива за развитието на финансовото състояние на страната, са основателни. Особено след като държавният дълг на Съединените щати съставлява повече от 120% от БВП.

Американските публични финанси се движат по течението поради твърде хлабавата фискална политика на администрацията на Байдън. Публичният дефицит ще достигне 5-6% от БВП през тази година, докато разходите по обслужването на дълга ще се удвоят – от 1,4% на 2,8% от БВП през периода 2021-2025 г., смятат в Capital Economics, според които, твърде голямо увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, може да направи дълга на САЩ „непоносим“. Ето, че сме предупредени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"