fbpx

НАП предупреждава за фишинг атаки от името на агенцията

НАП предупреди, че от името на агенцията се разпространяват фалшиви имейли. Те представляват съобщение с подател: intrastat@nra.bg и заглавие на имейла: „Предупредително писмо за подаване на Интрастат декларация“.

Писмата съдържат информация за наближаване на крайния срок за подаване Интрастат декларация по поток. Текстът на фалшивите електронни съобщения гласи (от НАП го публикуват без редакция):

Относно: напомняне за наближаване крайния срок за подаване Интрастат декларация по поток / потоци Вътресъюзен внос за референтен период 30/2022 г.
Напомняме Ви, че срокът за подаване Интрастат декларации е 14-то число на месеца, следващ референтния период на основание чл. 11 ал. 1 от Закон за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки /ЗСВТС/. 

ДИРЕКЦИЯ ИНТРАСТАТ
ЦУ НА НАП
Това е автоматично генерирано съобщение. Моля, не отговаряйте.“

Към писмото има прикрепен файл, съдържащ зловреден код. При отварянето му, компютърът на получателя може да бъде заразен с вирус, който да открадне лични и финансови данни.

Това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Ако получите такъв имейл, не го отваряйте, а го изтрийте. Ако все пак сте отворили имейла, то сканирайте с антивирусна програма или потърсете съдействие от IT специалист, препоръчват от НАП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"