fbpx

Натовски кораби инспектират подводната част на ТАР

Два кораба миночистачи на НАТО от втора постоянна противоминна група (SNMCMG2) са работили в тясно сътрудничество с италианския флот и местните власти за прегледа на Трансадриатическия тръбопровод (TAP) на дъното на Адриатическо море, съобщиха от Организацията на Североатлантическия договор.

Рутинният мониторинг на целостта на критичната подводна инфраструктура, включително тръбопроводи и комуникационни кабели, гарантира както преноса на енергийни ресурси, така и обмена на данни между страните. Около една трета от природните ресурси се транспортират по подводни трасета. TAP, която доставя природен газ за Европа от азербайджанското газово находище Шах Дениз, е от решаващо значение за енергийната политика на Европейския съюз“, се казва в изявлението, цитирано от Trend.az и Blacksea-caspia.

Трябва да се отбележи, че през TAP, който е европейската част на Южния газов коридор, се доставят осем милиарда кубически метра газ годишно за Италия и по един милиард кубически метра газ за Гърция и България за сега.

Доставките на азербайджански газ за Евро апо Южния газов коридор започнаха на 31 декември 2020 година. В края на 2023 г. Азербайджан е изнесъл 11,8 млрд. куб. м газ за Европа, което е с 5,3 на сто повече от 2022 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"