През 2022 година в България е регистриран най-високият дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят подходяща храна (44,6%). След нас са Румъния (43,0%) и Словакия (40,5%). От другата страна, най-нисък дял е регистриран в Ирландия (5,0%), следвана от Люксембург (5,1%) и Кипър (5,6%).
Тези данни на Евростат показват сериозната разлика между страните от съюза по отношение на тези показатели.
През 2022 г. 8,3% от населението на ЕС всеки втори ден не е било в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент, което е с един процентен пункт повече в сравнение с 2021 г. (7,3%). Освен това, като се вземат предвид хората в риск от бедност, през 2022 г. делът на ниво ЕС е 19,7%, с 2,2 процентни пункта по-висок от 2021 г. (17,5%).