fbpx

Недостатъчните инвестиции: основна причина за енергийната криза

Ръководителят на саудитския държавен петролен гигант Aramco заяви, че плановете на Европа за ограничаване на сметките за енергия за потребителите и данъчно облагане на енергийните компании не са дългосрочни или полезни решения за глобалната енергийна криза, предизвикана до голяма степен от недостатъчните инвестиции във въглеводороди.

Замразяването или ограничаването на сметките за енергия може да помогне на потребителите в краткосрочен план, но не адресира истинските причини и не е дългосрочното решение“, изтъква главният изпълнителен директор Амин Насър на форум в Швейцария, цитиран от Ройтерс.

И облагането с данъци на компаниите, когато искате те да увеличат производството, очевидно не е полезно“, добавя той.

Припомня се, че правителствата в цяла Европа инвестират стотици милиарди евро в данъчни облекчения, дарения и субсидии, за да се справят с енергийната криза, която стимулира инфлацията, принуждавайки индустриите да спрат производството и да вдигнат сметките преди зимата.

Съгласно плановете на ЕС, обявени миналата седмица, прекомерните печалби от енергийните компании ще бъдат преразпределени, за да се облекчи тежестта върху потребителите.

Шефът на Aramco, най-големият износител на петрол в света, коментира, че продължаващите недостатъчни инвестиции във въглеводороди във време, когато алтернативите на изкопаемите горива все още не са лесно достъпни, е основната причина за проблема.

Конфликтът в Украйна със сигурност засили ефектите от енергийната криза, но не е основната причина. За съжаление, дори ако конфликтът спре днес, както всички желаем, кризата няма да свърши“, изтъква Насър.

Aramco инвестира, за да повиши петролния капацитет на кралството до 13 милиона барела дневно до 2027 г., но Насър предупреждава, че глобалните инвестиции във въглеводороди все още са „твърде малко, твърде късно, твърде краткосрочно“.

Недостатъчните инвестиции идват в момент, когато свободният капацитет е малък и търсенето е „сравнително здравословно“ въпреки силните икономически затруднения.

Ефективният глобален свободен капацитет е около 1,5% от световното търсене и петролните запаси са ниски, но „факторът на страха“ все още възпрепятства критичните инвестиции в петрол и газ и кара дългосрочните проекти да се „свиват“, посочва още той.

Когато глобалната икономика се възстанови, можем да очакваме търсенето да се възстанови още повече, елиминирайки малкия свободен капацитет за производство на петрол… ето защо съм сериозно загрижен“, коментира главният изпълнителен директор на Aramco.

По думите на Насър енергийната криза не означава, че целите за климата трябва да се променят, а че светът се нуждае от по-жизнеспособен план за енергиен преход.

Aramco работи за намаляване на въглеродния интензитет нагоре по веригата, изгарянето на газ във факел и метан, като същевременно увеличава усилията за напредък на технологиите за улавяне на въглерод, информира той.

Най-добрата помощ, която политиците и всяка заинтересована страна могат да предложат, е да обединят света около един много по-надежден нов план за преход“, убеден е Амин Насър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"