fbpx

Несигурността за растежа на Китай смъкна отново цената на петрола

Цените на петрола се понижиха в понеделник, след като Китай постави по-ниска от очакваното цел за икономически растеж тази година от около 5%, и тъй като инвеститорите предпазливо очакват тази седмица данните от председателя на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се търгуваха надолу с 53 цента, или 0,6%, до 85,30 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също се понижиха с 0,6% до $79,21.

Суровият петрол остава в битка между оптимизма относно повторното отваряне на Китай и нервността относно острия Фед, който нанася щети на икономиката на САЩ“, коментира Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на пазара на петрол Vanda Insights, цитиран от Ройтерс.

Внимателно наблюдаваната перспектива за растеж на Китай, обявена в неделя, е по-ниска от целта за растеж от 5,5% на брутния вътрешен продукт (БВП) миналата година. БВП нарастна през 2022-ра само с 3%. Политически източници коментират пред Ройтерс, че за 2023 г. може да бъде определен диапазон от 6%.

Премиерът Ли Къцян посочи в неделя, че основата за стабилен растеж в Китай трябва да бъде консолидирана, недостатъчното търсене остава ясно изразен проблем, а очакванията на частните инвеститори и бизнеса са нестабилни.

Въпреки това анализаторите от UBS Investment Bank повишиха прогнозите си за растежа на БВП на Китай до 5,4% за 2023 г. и до 5,2% за 2024 г. от съответно 4,9% и 4,8%.

Икономическото повторно отваряне протича по-добре, отколкото очаквахме по-рано – опасенията от „втората вълна“ на COVID не се материализираха и не се появиха много признаци за прекъсване на доставките“, заявява Тао Уанг, ръководител на икономическите изследвания на Китай в инвестиционната банка UBS.

В същото време цените на петрола вероятно ще бъдат повлияни от повишенията на лихвените проценти по целия свят, тъй като глобалните централни банки затягат политиката си поради опасения от нарастваща инфлация. Търговците започнаха да вземат предвид повишенията на лихвите по целия свят, но се надяват на по-малки увеличения от миналата година.

Бъдещите повишения на лихвените проценти в Съединените щати вероятно ще зависят от това, което разкрива февруарският доклад за заплатите в петък, последван от февруарския доклад за инфлацията, който трябва да бъде публикуван следващата седмица.

Ройтерс припомня, че през уикенда президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард е заявила, че е „много вероятно“ да повишат лихвените проценти този месец, за да задържат инфлацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"