fbpx

Нестабилен септември за промишлеността и строителството

През септември и строителството и промишлеността ни отбелязват спад както на месечна, така и на годишна база. По-устойчива е ситуацията при търговията на дребно, където индексите са без промяна и спрямо предходния месец, и на годишна база.

Най-голям е спадът в промишлеността, където индексът на промишленото производство се понижава с 2.7% в сравнение с август, а спрямо септември 2022 г. е регистриран спад с 11.5%, сочат данните на НСИ.

Намаление спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост – с 3.2%, в преработващата промишленост – с 3.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.5%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и oборудване – с 15.8%, производството, некласифицирано другаде – с 14.0%, производството на превозни средства, без автомобили – с 13.4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 12.2%, производството на тютюневи изделия – с 11.9%.

Увеличение е регистрирано при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 12.7%, производството на облекло – със 7.0%, производството на основни метали – с 6.3%.

На годишна база спад е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 31.8%, в добивната промишленост – със 17.2%, и при преработващата промишленост – със 7.7%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 34.0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 29.8%, производството на мебели – с 27.0%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 24.2%.

Повишение е регистрирано при: производството на основни метали – с 9.9%, и производството на лекарствени вещества и продукти – с 4.7%.

В строителството се отчита понижение с 0.4% спрямо предходния месец август. Календарно изгладените данни  показват намаление от 1.9% на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2022 година.

Индексът на произведената строителна продукция е под равнището спрямо предходния месец, като намалението при сградното строителство е с 0.4%, а при продукцията от гражданското/инженерното строителство – с 0.3%.

На годишна база се намаление се определя от отрицателния темп както при гражданското/инженерното строителство – с 3.7%, така и при сградното строителство – с 0.4%.

При търговията на дребно през септември е регистрирано нарастване на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 3.3%, докато в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, се наблюдава намаление – съответно с 0.2 и с 0.1%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки понижение е отчетено при битовата техника, мебели и други стоки за бита – с 1.1%. По-значително увеличение е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 0.8%.

На годишна база се наблюдава увеличение на оборота в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 4.4%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.2%). Понижение е регистрирано при нехранителните стоки (с 3.3%).

В търговията с нехранителни стоки по-съществен спад е отчетен при текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 15.0%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 5.8%. Повишение е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 5.7%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – с 2.9%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"