fbpx

Няма аргументи за сериозно поскъпване на горивата у нас

Икономистът Георги Ангелов коментира в профила си във фейсбук, че няма аргументи за сериозно поскъпване на цената на горивата в България. „Оправданието „петролът е скъп, затова горивата поскъпват“ не важи. Може да се измислят евентуално други оправдания, но това точно – не“, изтъква Ангелов.

Той се аргументира с кратък анализ на цените на петрола на международните пазари, които в последните дни се вдигат заради войната в Украйна.

Като се каже цена на петрола, обикновено се разбира петрол тип „Брент“ – цената на петрол тип „Брент“ се повиши от около 95 долара на барел до около 114 долара на барел, пише Ангелов.

По думите му обаче, по-различно стоят нещата с руския петрол – т.нар. петрол тип „Уралс“. Поради слабото търсене той се продава с отстъпка, която в четвъртък е била 22 долара, а ден по-късно Шел е купил руски петрол с отстъпка 28 долара на барел. Причината е, че много западни компании не искат да купуват руски петрол и на търговете руските компании дават отстъпка, за да успеят да продадат петрола си.

Но въпреки отстъпките, около половината количество руски петрол остава непродадено – т.е. около 4 милиона барела дневно (според някои източници е дори над 5 милиона барела). По тази причина всеки ден отстъпката се увеличава в отчаян опит да се намерят купувачи на руския петрол.

За България това е от особен интерес, подчертава икономистът, тъй като Нефтохим работи основно с руски петрол, съответно купува с все по-голяма отстъпка, оттук и липсата на аргументи за сериозно поскъпване на цената на горивата в България.

Припомняме, в сряда – 2 март, вечерта, платено съобщение във фейсбук, масово разпространено до над милион българи, предизвика истерия и огромни опашки пред бензиностанциите. Пуснатият слух, онагледен със снимки от две малки бензиностанции с вдигнати цени, гласеше, че предстои шоково вдигане на горивата над 4 лева за литър, както и това, че има недостиг у нас.

Ден по-късно ситуацията се успокои, цените останаха на нормалните си нива, около 2.75 лв. за литър. Властите успокоиха, че наличности има предостатъчно и танкерите редовно пристигат и зареждат с петрол.

Дори вицепремиерът Асен Василев съобщи, че Лукойл България използва чужди, а не руски танкери, за да се избегне рискът от логистични проблеми с тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"