fbpx

Shell купува руски петрол, но дава печалбите на фонд за Украйна

Нефтената компания Royal Dutch Shell (SHEL.L) ще вложи печалбите от всеки закупен руски петрол във фонд, който ще отиде за хуманитарна помощ за Украйна, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс

Shell купи в петък товар руски суров петрол с рекордно ниска отстъпка, което е първата подобна сделка, откакто Русия нахлу в Украйна миналата седмица.

Това не нарушава западните санкции срещу Москва, но беше разкритикувано от украинския външен министър Дмитро Кулеба:

Казаха ми, че Shell дискретно е купила малко руски петрол вчера. Един въпрос към @Shell: руският петрол не мирише ли (на) украинска кръв за вас?“, туитна Кулеба, цитиран от агенцията.

В изявление, публикувано малко след това, Shell защити покупката и каза, че ще избере алтернативи на руския петрол, където е възможно, но това не може да се случи за една нощ, поради важността на Русия за глобалните доставки.

Компанията добавя: „Не приехме това решение с лека ръка и разбираме как се възприема.

Shell заяви, че ще предостави печалбата от ограниченото количество руски петрол, което трябва да закупи, на специален фонд и заедно с агенциите за помощ ще определи къде тези средства ще бъдат използвани най-добре, за да помогнат за облекчаване на трудностите, понесени от народа на Украйна.

Руските износители през последните дни се сблъскаха със сериозни проблеми с кредитните линии, корабоплаването и застраховките, което доведе до забавяния и отмяна на опитите им да намерят купувачи за руския петрол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"