fbpx

Няма да има добри новини за цените на горивата през януари

През януари цените ще растат или поне на бензиностанциите няма да видим особено понижение, коментира пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

При бензина и дизела няма да има добра новина, като ако няма увеличение, то цените ще се задържат, изтъква още Терзиев.

По думите му първата десетдневка на месеца има постепенно и устойчиво покачване на международните цени, което е притеснително и към днешна дата не се очертава явна тенденция на понижение.

Очаквам пропан-бутанът да поевтинее. Успоредно с това следващите няколко дни метанът за автомобили, компресираният природен газ, ще продължи да се покачва. Масово цените ще минат 3 лева. Когато единият алтернативен продукт поевтинее, в същото време другият ще стане почти нетърпимо скъп. Ще има отлив от този продукт“, заявява още Живодар Терзиев

Запитан може ли да се стигне до недостиг на горива в България, той подчертава, че от средата на декември ситуацията на Балканите е спокойна:

Горива има. Още повече януари не е толкова силен, с толкова голямо потребление. Резерви има – говорим за оперативни резерви, които да покрият временни затруднения. Кой колко заделя от операторите – това са данни леко конфиденциални и са в Държавната агенция „Военновременни запаси“, но ние си поддържаме нашите запаси и в случай на крайна нужда сме в готовност да освободим такива.

Терзиев съобщи още, че предстои тренировъчно тестово освобождаване на горива, защото такава ситуация не е имало от 2011 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"