fbpx

Няма спекула при поскъпване на месото, притеснително е ликвидирането на ферми

Министърът на земеделието Кирил Вътев опроверга да има спекула в ръста на цените на свинското месо през последните месеци.

След проведения Консултативен съвет по месото министърът коментира, цитиран от БТА, че всяко лято цените на месото  скачат, като в случая е изключено да се говори за спекула. По данни на платформата на министерството на икономиката за сравнение на цените през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5%, допълва информацията „Сега“.

Сред причините за този ръст министърът сочи по-високите разходи за отглеждане на животните в свинефермите вследствие на вдигането на цените на горивата, тока и фуражите, които започнали да поскъпват още от времето на ковид кризата, а след това и войната в Украйна. В същото време Вътев очаква през есетна цените на свинското месо да паднат.

По думите му обаче не цената на месото, а фактът, че много земеделски стопани ликвидират фермите си и напускат страната, е най-страшното, което се случва у нас. „Трябва да го проумеем това и да променим нещата„, отбелязва министърът.

По думите на Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, миналата година заради войната в Украйна е имало рекордно високи цени на зърното и респективно на фуражните компоненти. При такава ситуация много стопани, не само в България, но и в цяла Европа, са ликвидирали животни, а това от своя страна довело до недостиг на пазара и покачване на цените. „Сега година по-късно до голяма степен консумираме този ефект на махалото“, обобщава Илиев. Стопаните вече започвали да залагат повече животни и може би след около една година ще има обратен ефект, прогнозира той.

Българският пазар е отворен, зависим от случващото се в Европа, откъдето внасяме голяма част от свинското месо, сочат от асоциацията на свиневъдите. Последни данни на Министерството на земеделието на пазара 60 на сто е вносно свинско месо, а 40% – българско производство. При птичето месо разпределението е около 50 на 50.

В момента цената на свинското месо без ДДС е такава, каквато е в другите държави от ЕС, информира Петко Петков от Асоциацията на месопреработвателите. С налога цената на трупното свинско месо в момента е 7.30 лв. за килограм. В редица страни от ЕС ставката на ДДС варирала от 3 до 5%, а има страни, в които е нулева, допълни Петков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"