fbpx

Обмисля се ново повишаване на минималната работна заплата

Минималната заплата, която от 1 април стана 710 лв., може да надхвърли 760 лв. още тази година, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, цитиран от „Сега“.

Припомняме, това е основно искане на синдикатите, дощкато работодателските организации са твърдо против. Тяхна последователна позиция дори е, че трябва да бъде премахната минималната работна заплата във вида й у нас и начина й на определяне.

След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло, с актуализацията на бюджета от 1 юли, да има увеличение на минималната работна заплата“, изтъква министърът пред „Нова ТВ“. Той припомня, че в коалиционното споразумение е прието да се изготви механизъм за увеличение на минималната заплата.

Той няма да е готов до юли, защото изчакваме европейска директива, но знаем какви са индикативните стойности. Идеята е от юли минималната работна заплата да стане 50% от средната за страната за предишната година. Трудно е да се каже обаче колко точно ще бъде това. Може би ще е 760 лв., това са сметнали работодателите, но може и да е по-голяма”, коментира още Гьоков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"