fbpx

Петролът продължава да поевтинява

Цените на петрола паднаха с повече от 2 долара за барел в началото на днешната търговия, след като миналата седмица отбелязаха втори пореден седмичен спад. Това става на фона на заявки от редица страни да освободят рекорден обем петролни продукти от стратегическите си запаси, както и продължаващия локдаун в Китая, пише Ройтерс.

Суровият петрол Brent поевтиня с $2,05, или 2,0%, до $100,73 за барел, докато американският суров петрол West Texas Intermediate загуби $2,17, или 2,2%, до $96,09. Миналата седмица Brent регистрира понижение с 1,5%, а американският петрол се понижи с 1%.

Пазарът наблюдава внимателно събитията в Китай, където властите държат 26-милионния Шанхай затворен в рамките на своята политика на „нулева толерантност“ към COVID-19. Китай е най-големият вносител на петрол в света.

Безпокойството относно растежа на Китай е основната причина за днешния спад на цените на петрола, тъй като няма сигнали за прекратяване на локдауна в Шанхай.

Нарастват страховете, че ако китайската вълна Omicron се разпространи в други градове, политиката на Пекин за нулев COVID-1 ще доведе до масови разширени блокади, които се отразяват негативно както на промишленото производство, така и на вътрешното потребление“, коментира Джефри Хали, старши пазарен анализатор в OANDA, цитиран от агенцията.

Не е ясно в същото време дали заявките на страните от МАЕ да освожбождават огромни количества петрол от резервите си ще компенсира недостига на руски петрол, тъй като износът продължава, като Индия, привлечена от големите ценови отстъпки, увеличава вноса.

Днес президентът Джо Байдън ще се срещне виртуално с индийския премиер Нарендра Моди, информира Белият дом, в момент, в който Съединените щати сигнализират, че не желаят нарастване на руския внос на енергия от Индия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"