fbpx

Очакват Китай да вдигне търсенето на петрол до рекордни нива

Премахването на ограниченията срещу COVID-19 в Китай се очаква да повиши търсенето на петрол в световен мащаб тази година до ново рекордно ниво, посочват от Международната агенция по енергетика (МАЕ), в момент в който санкциите за тавана на цените за Русия могат да намалят предлагането.

Две уайлд карти доминират в перспективите за петролния пазар за 2023 г.: Русия и Китай“, изтъква базираният в Париж енергиен наблюдател в своя месечен доклад за петрола, цитиран от Ройтерс.

Руското предлагане се забавя под пълното въздействие на санкциите (докато) Китай ще стимулира почти половината от този глобален растеж на търсенето, въпреки че формата и скоростта на повторното му отваряне остават несигурни.

Междувременно цените на петрола се повишиха в сряда до най-високото си ниво от началото на декември именно поради оптимизма, че премахването на строгите ограничения на COVID-19 в Китай ще доведе до възстановяване на търсенето на гориво в най-големия вносител на петрол в света.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с $1,21, или 1,41%, до $87,13 за барел, докато фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с $1,36, или 1,7%, до $81,54.

Слабата индустриална активност и мекото време помогнаха за намаляване на търсенето на петрол с близо милион барела на ден в развитите страни от ОИСР през последното тримесечие на 2022 г.

Но въпреки вероятните леки рецесии в Европа и Съединените щати, очакваното повторно отваряне на Китай би трябвало да подкрепи възстановяването на близките азиатски икономики и да поеме лидерството от Индия като световен лидер в растежа на търсенето на петрол.

Основният двигател на растежа на БВП и търсенето на петрол през 2023 г. ще бъде времето и темпото на възстановяване на Китай след блокирането“, казват от МАЕ.

Междувременно основният ръст в доставките на петрол се очаква да дойде от Съединените щати, тъй като производството от групата производители на ОПЕК+, водени от Русия, ще намалее с 870 000 барела на ден.

Руският добив на петрол беше намален само с 200 000 барела на ден през декември, след като Европейският съюз забрани вноса на руски морски суров петрол и коалиция от държави сред които Г-7 и ЕС наложи таван на цените на своя суров петрол. Това е около два пъти повече от прогнозите на МАЕ в последния доклад, като агенцията първоначално предвиждаше спиране на 3 милиона барела на ден след нахлуването на Москва в Украйна.

Износът на петрол от Русия се е увеличил с малко под 5% миналата година, потвърди МАЕ, въпреки че цените са били много по-ниски.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"