fbpx

Забавянето на икономиката облагодетелства работниците с ниска квалификация

Забавянето на растежа стимулира развитието на несигурни и лошо платени работни места, посочва Международната организация на труда в последния си доклад за заетостта и социалните проблеми в света, цитиран от RFI.

Настоящото забавяне на световния растеж вероятно ще накара повече работници да приемат работни места изискващи по-неквалифициран труд, лошо платени и без социална защита, се подчертава в доклада на МОТ. Освен това ръстът на цените е по-голям от този на доходите, което рискува да тласне повече работници в бедност. Тази тенденция идва в допълнение към значителния спад на приходите, наблюдаван по време на Ковид кризата.

МОТ предупреждава също и за влошаването на пазара на труда. Ръстът на работните места наистина трябва да се забави значително тази година. Неговото увеличаване се очаква да бъде с 1%, което е по-малко от половината от това през 2022 година.

Засилването на международното напрежение, конфликтът в Украйна, неравномерното възстановяване от пандемията и продължаването на наличието на „тапи“ в световните снабдителни вериги „създадоха за първи път от 1970 г. условия за стагфлация, съчетаваща едновременно висока инфлация и слаб растеж“, се посочва в доклада. „Прогнозите за по-бавен икономически растеж и заетост през 2023 г. предполагат, че повечето страни няма да се възстановят напълно до нивата си отпреди пандемията“, подчертава генералният директор на МОТ Жилбер Хунгбо в предговора към доклада.

Спад в нарастването на заетостта

Африка и арабските страни ще се справят по-добре. Очаква се те да имат ръст на заетостта от около 3%. За сметка на това се очаква да намалее заетостта в Европа и Централна Азия, два региона, особено засегнати от икономическите последици от конфликта в Украйна.

Въпреки този общ спад, някои държави и отрасли остават изложени на риск от недостиг на квалифицирана работна ръка. За да се справи с този проблем, МОТ препоръчва увеличаване на инвестициите за образование и обучение, особено на младите хора. Две трети от работещите млади хора по света нямат основни умения, подчертава организацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"