fbpx

Огромен ръст на използването на климатици в Европа

Изправени пред високите температури и горещите вълни, които се повтарят непрекъснато, а през тази година се проявиха още по-силно, европейците се обръщат все повече към климатиците, за да получат малко повече свежест. През това лято тази тенденция върви нагоре, въпреки вредното въздействие на тези уреди върху околната среда, изтъква RFI* в свой репортаж.

Около 20% от европейските домове са оборудвани с климатици срещу 90% в Съединените щати. Следователно това е малко.

Но в някои страни увеличението е особено голямо през тази година, отбелязва Клара Камараса, експерт в Международната агенция по енергетика (МАЕ): „Такъв е случаят с Испания, Португалия, Италия и Гърция, всяка от които преживя екстремни климатични явления това лято. Същото се отнася и за Франция“.

Според нея, това е причина за безпокойство. На климатиците се падат 12% от емисиите на CO2 в строителния сектор. Това въобще не се вписва в ангажиментите за борба с климатичните промени.

„Когато голям брой хора използват климатици, търсенето на електроенергия нараства значително. Използването им може да увеличи емисиите на парникови и други газове, вредни за околната среда“.

За по-ефективно охлаждане съществуват и други решения: по-добра изолация на сградите, изграждане на покриви със засадена растителност върху тях.

Франция насърчава инсталирането на термопомпи, които консумират по-малко енергия, като предоставя бонус от 5000 евро. „Други държави инвестират в иновативни системи за охлаждане, които централизират производството, разпределението и потреблението на студ, което от своя страна позволява да се подобри цялостната ефективност“, продължава Клара Камараса. Тези различни подходи отразяват желанието на Европа да подобри ефективността на охлаждане, като същевременно се справи с предизвикателството, породено от повишаващите се температури.

Приоритет ли е опазването на околната среда в Германия?

В Германия също доставчиците на климатици са претоварени от работа, защото от няколко години търсенето непрекъснато расте. Според проучване на портала за сравнение Verivox през 2015 г. само 3% от германците са имали климатици в домовете си. Днес 13% от тях са направили тази стъпка, а 16% планират да си закупят в близко бъдеще.

Ариф е един от тях. „Мисля да инсталирам климатик в къщата си най-късно до следващото лято“, казва той. „Ако е горещо като това, не бих се лишил. Дали е вредно за околната среда? Пушенето също не е нещо добро, затруднява дишането, но ако тръгнем в тази посока, тогава нищо не можем да направим!

Не всички мислят по този начин. Според същото проучване 41% от германците охлаждат домовете си с подръчни средства, а 20% отказват климатиците по екологични причини. Това е мнението на Виолета, 73-годишна пенсионерка от Берлин: „Нямам причина да го правя, защото това ще отдели твърде много CO2. Предпочитам да понижа температурата вкъщи, като дърпам завесите, затварям прозорците и ги отварям само нощем. По този начин понасям температурите“.

Същевременно, немската преса не спира да дава съвети как да се понася жегата: да се закачат мокри кърпи на отворените прозорци, да се махнат килимите, да се поставят вентилатори пред съдове със студена вода… Най-добре е да се инсталира термопомпа, работеща на възобновяема енергия, при условие че човек може да си го позволи.

В Гърция – фантастична година за продавачите на климатици

През последните години Гърция преживява все по-тежки горещини. Но тази година месец юли беше изпепеляващ с екстремни температури и гигантски пожари, признаци за трайна промяна на климата. Тези явления стимулират използването на климатици, което води до съществено замърсяване на околната среда.

След като горещата вълна покачи термометрите до над 45 градуса през юли, сега температурите се понижиха с около десет градуса.

Със сешоар в ръка, Ермис Тодоропулос не пуска климатика въпреки голямата жега. Във фризьорския си салон в предградията на Атина младият предприемач работи като използва вентилатори и отваря всичките врати. „Всъщност, обяснява той, нямам нужда от климатик през целия ден, но, за да бъда честен, това е също и защото е скъпо, така че го включвам само когато имам най-голяма нужда. Но през 15-те дни на горещата вълна наистина започнах да го използвам все по-често, а в някои дни дори по цял ден. Когато човек работи с клиенти, няма избор“.

На търговската улица на града продавачите на климатици твърдят, че за тях годината е била добра, поради горещите вълни и държавната помощ за възстановяване на стари климатици, които консумират твърде много енергия. Това обещава нарастващо замърсяване, но за момента не засяга песента на цикадите.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"