fbpx

ОИСР започва преговори за приемането на България

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) започва преговори за присъединяване с шест страни, сред които и България, съобщава „Свободна Европа“. Другите държави са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия.

Припомня се, че ОИСР има за цел да усилва икономиките на страните членкии, да стимулира пазарната икономическа система, както и да подпомага разрастването на свободната търговия. В престижната организация членуват общо 38 държави, като сред тях са някои от най-богатите в света.

За момента не е ясно в какъв срок е планирано присъединяването на всяка от шестте държави. Според анонимен източник от Бразилия, цитиран от БТА, процедурата за приемане на нов член в ОИСР със седалище в Париж отнема между 3 и 5 години. Кандидатките ще бъдат оценявани отповече от 20 комисии.

България получава официална покана да започне преговори за присъединяване, след като преди близо 15 години подава молба за членство. Приемането ѝ има потенциал да повиши инвестициите в страната и ще дъде възможност на България да участва във вземането на важни решения по глобални теми.

Припомняме, през януари 2021 година организацията похвали страната ни за напредък по някои показатели, но отказа да ни приеме за член.

Причината бе, че няма консенсус сред страните, членуващи в организацията, обясни генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Работим по молбата на България тя да се присъедини към ОИСР, но все още няма консенсус по въпроса“, посочи той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"