fbpx

Опасно е Държавните горски предприятия да станат ЕАД

Опасността за Държавните горски предприятия, ако бъдат преобразувани в еднолични акционерни дружества (ЕАД), коментира пред БНР природозащитникът, бивш депутат и директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев. Според него те или трябва да се запазят в настоящи си вид, или да станат агенции.

Дунчев обяснява, че ако горските предприятия станат акционерни дружества, някое недобросъвестно правителство може да вкара държавните гори в капитала на акционерните дружества, да започнат да ги фалират и разпродават.

Той изтъква, че е разбираемо финансовият министър Асен Василев да иска прозрачност и пазарни правила за горските предприятия. „Те обаче не са нормални пазарни играчи. В момента, в който влязат частници в тези дружества и държавата изпуска контрола. В Румъния така една австрийска фирма превзе целия дърводобивен сектор и се наложи правителството да направи законодателни промени, за да елиминира монопола„, отбелязва Дунчев.

Той припомня, че преди две седмици правителството е опитало без много дебат да направи промяната, тогава е помогнал внесеният същия ден от земеделското ведомство остър доклад срещу предложението на министъра на финансите горските предприятия да станат дружества.

Според Дунчев тишината около темата е заради „могъщи скрити интереси“. Бившият депутат обяснява още, че „благодарение на това, че 75 % от всички български гори са държавна собственост, България има шанса да притежава едни от най-добре запазените горски масиви. Те са по-добре запазени от европейските, американските и канадските. Нашите гори са свободно достъпни„.

Той се мотивира още, че чрез създаване на държавна агенция отговорността ще пада върху ръководителя й, който ще отговаря пряко пред министър-председателя. Агенцията ще позволи да се вкарат политиките за гарантиране на икономическа ефективност на тези горски предприятия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"