fbpx

Унгария се похвали с договор за доставки на турски природен газ

Унгария ще започне да получава турски природен газ от 1 април и с това става първата страна извън кръга на съседите на Турция, която внася неин газ. Това съобщава, цитиран от ТАСС, министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто след преговори с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар, провели се в рамките на международния форум Атомекспо-2024 в Сочи.

Двете страни са подписали споразумение за доставка на 275 милиона кубически метра турски газ, чиято доставка ще е през второто и третото тримесечие на 2024 година.

„Турция изигра важна роля в гарантирането на сигурността на енергийните доставки на Унгария, но досега само като транзитен маршрут. Сега тя ще стане и страна източник“, добавя Сиярто, придружавайки публикацията със снимки от срещата с Байрактар.

Министърът изразява и намерение за развитие на сътрудничеството между двете страни в областта на ядрената енергетика, припомняйки, че новата атомна електроцентрала в Турция, която скоро ще влезе в експлоатация, е изградена по проект на Росатом, подобно на Пакш-2 – атомната електроцентрала, която се строи в Унгария. „По този начин опитът, натрупан по време на строителството в Турция, също ще ни помогне“, отбелязва Сиярто. По думите му „турски специалисти ще съдействат на унгарските си колеги при техническия преглед на оборудването с дълъг период на производство“.

Въпреки желанието да диверсифицира източниците и маршрутите за доставки на газ, Унгария все още получава по-голямата част от газовите доставки от Русия, отбелязва ТАСС. Припомня се, че през септември 2021 г. унгарската компания MVM сключи два дългосрочни договора с Газпром, които предвиждат доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра газ годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. (Припомняме, наскоро в публичното ни пространство се появиха документи, показващи типа преговори между България и Русия, предопределили скоростното построяване на продължението на Турски поток на българска територия, с което се игнорира Киев като транзитна държава, б.р.)

Тъй като използването на газопровода „Северен поток“ беше спряно, през октомври 2022 г. беше постигнато споразумение за увеличаване на доставките на руски газ по южния маршрут – „Турски поток“ и разклонението му през България и Сърбия. През 2022 г. 4,8 милиарда кубически метра са дошли в Унгария по този маршрут. м газ. През 2023 г. тази цифра се увеличи до 5,6 милиарда кубически метра, отбелязва още ТАСС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"