fbpx

За поредна година българите са най-бедните в ЕС

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност (PPS), варира между 64% от средното за ЕС в България и 240% в Люксембург, сочат данни на Евростат. За поредна година страната ни е на последното място сред членовете на ЕС и заедно с още 16 държави под средното ниво за съюза.

От Евростат уточняват, че при международни сравнения на данните от националните сметки, като БВП на глава от населението, е желателно не само да се изразят цифрите в обща валута, но и да се коригират разликите в ценовите нива. Неспазването на това би довело до надценяване на нивата на БВП за страни с високи ценови равнища в сравнение със страни с ниски ценови равнища.

През 2023 г. между страните от ЕС са регистрирани значителни разлики в БВП на глава от населението, изразен в стандартите на покупателната способност. Люксембург и Ирландия имат най-високи нива (съответно 140% и 112% над средното за ЕС), доста пред Холандия (30% над средното за ЕС), Дания (+28%) и Австрия (+23%).

За разлика от тях България регистрира най-нисък БВП на глава от населението, с 36% под средното за ЕС, следвана от Гърция (-33%) и Латвия (-29%).

Показателите на Люксембург се обясняват и с това, че голям брой чуждестранни жители са наети в страната и по този начин допринасят за нейния БВП, но не са част от постоянното население на Люксембург. Техните разходи за потребление се записват в националните сметки на страната им на пребиваване.

Високото ниво на БВП на глава от населението в Ирландия пък може отчасти да се обясни с наличието на големи мултинационални компании, притежаващи интелектуална собственост. Свързаното договорно производство с тези активи допринася за БВП, докато голяма част от приходите, получени от това производство, се връщат на крайните собственици на компаниите в чужбина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"