fbpx

ОПЕК държи на прогнозата си за висок ръст на търсенето на петрол, засилва се ролята на ОПЕК+

ОПЕК се придържа към прогнозата си за силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 г., като заявява, че ще се съсредоточи върху прогнозираното търсене на суров петрол от ОПЕК+, което показва, че разширената група ще бъде доминираща за сътрудничество на пазара, отбелязва Ройтерс.

Организацията на страните износителки на петрол в месечен доклад заявява отново, че очаква световното търсене на петрол да нарасне с 2,25 милиона барела на ден (bpd) през 2024 г. и с 1,85 милиона bpd през 2025 г. И двете прогнози са непроменени спрямо миналия месец, припомня агенцията.

Това е последният доклад преди ОПЕК+, в която влизат страните от ОПЕК и съюзниците, водени от Русия, да се срещне на 1 юни, за да реши дали да удължи доброволното съкращаване на добива на петрол през втората половина на годината.

„Въпреки някои рискове за понижаване, продължаващата инерция, наблюдавана от началото на годината, може да създаде допълнителен възходящ потенциал за глобалния икономически растеж през 2024 г. и след това“, се казва в доклада на ОПЕК, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, ОПЕК+ приложи серия от съкращения на добива от края на 2022 г., за да подкрепи пазара. Последното намаление от 2,2 милиона барела на ден е в сила до края на юни, освен ако не бъде удължено, както някои източници от ОПЕК+ прогнозират да се случи.

В същото време се наблюдава по-големи от обичайните разлики между прогнозистите относно силата на растежа на търсенето на петрол през 2024 г., отчасти поради различията относно темповете на прехода на света към по-чисти горива.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че търсенето на петрол ще достигне връх до 2030 г., вижда увеличение от 1,2 милиона барела на ден – далеч от числата, обявени от ОПЕК+ – и е планирано да актуализира данните си в сряда.

Фокусът се премества върху ОПЕК+

ОПЕК също така заявява, че ще спре да публикува изчисление на световното търсене на собствения си суров петрол – цифра, която се разглежда като индикатор за силата на пазара – и ще се съсредоточи върху търсенето на петрол от ОПЕК+.

Този ход „демонстрира солидарност и единство“ в рамките на ОПЕК+, изтъкват от ОПЕК, както и премахва „потенциала за недоразумения“. ОПЕК+ работи заедно от 2016 г. чрез пакт, наречен Декларация за сътрудничество (DoC).

Източник от ОПЕК+ е заявил пред Ройтерс, че този ход отразява факта, че търсенето на ОПЕК+ вече е по-уместно, тъй като DoC в момента е рамката за сътрудничество на петролния пазар.

В доклада ОПЕК се посочва, че групата е произвела 41,02 милиона барела на ден през април, което е под очакваното търсене. Самата ОПЕК е изпомпвала 26,58 милиона барела на ден през април, което е спад от 48 000.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"