fbpx

Особености на бързото покачване на цените на енергията в Италия

Италия се различава от европейските си партньори по големия внос на петрол и природен газ, който е нужен за производството на 42% от електроенергията ѝ. И въпреки че страната е сред европейските отличници от гледна точка на използването на възобновяеми източници, те са абсолютно недостатъчни, за да я предпазят от икономическа криза, чиито последствия могат да бъдат по-тежки отколкото от пандемията  от Ковид-19, пише в свой анализ RFI.

За да разберем по-добре защо Италия е особено тежко засегната от скока на цените на енергията, трябда да припомним, че от три десетилетия тя не използва атомните си централи. С референдум, проведен по всеобща инициатива на гражданите, италианците решиха да се откажат от атомната енергетика през 1987 г., една година след трагедията в Чернобил, която дълбоко ги впечатли. Друг референдум, след инцидента във Фукушима през 2011 г., потвърди отхвърлянето на атома.

Днес основните доставчици на газ, на който се падат 42% от осигуряването не енергийните потребности на Италия, са Русия – 46%, Алжир – 22% и Норвегия – 11%. Но като се има предвид сегашната геополитическа обстановка, в сучай, че Москва реши да затвори кранчето, практически половината от нуждите на полуострова от газ няма да могат да бъдат удовлетворени.

Особено тежък е ударът върху индустрията

Конкретно, повишаването на цените на суровините като газа и горивата деривати на петрола, води до увеличаване на енергийните сметки на индустрията, които трябва да достигнат 37 млрд. евро през 2022 г. срещу 8 млрд. през 2021 г., според Confindustria, Конфедерацията на италианските индустриалци.

За домакинствата сметката също ще бъде много солена. Те ще трябва да похарчат средно по 1000 евро повече за газ и елктроенергия. Ръстът на цените на горивата пък ще се отрази особено тежко на транспортните фирми. Само за няколко месеца цената на транспорта на един TIR скочи от 300 на 1200 евро. Трябва да се има предвид, че в Италия на автомобилния транспорт се падат 83% от общите превози на стоки.

Предвидени са 7 млрд евро помощи

Държавата вече отпусна 4 млрд. евро, за да премахне или намали някои данъци и такси свързани с формирането на сметките за газ и електричество. Но за да осигури по-добра подкрепа на предприятията, местните фирми и гражданите, правителството предвижда нови помощи, които могат да стигнат до 7 млрд евро. Макар и срамежливо, се открехва вратата за нов политически дебат за ядрената енергетика. Но засега атомът остава тема-табу за 67% от населението.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"