fbpx

От днес домакинските елуреди с нови енергийни етикети

За да се подпомогнат потребителите, енергийният етикет към домакинските уреди е актуализиран, а изискванията към отделните енергийни класове са повишени.
Новата схема на енергийно етикетиране се въвежда с Регламент (ЕС) 2017/1369 и съответните делегирани актове на Европейския съюз и прилагането ѝ започва от тази година, информират от Комисията за защита на потребителите.

От днес, 1 март, новите етикети ще обхванат хладилните уреди, съдомиялните машини, битовите перални машини и комбинираните перални със сушилня, телевизорите и електронните екрани, а от 1 септември 2021 г. към тях ще се присъединят и светлинните източници.

Смяната на етикетирането на останалите продуктови групи ще се извършва поетапно с влизането в сила на съответните делегирани регламенти на ЕС през следващите години.

На пръв поглед новият етикет много прилича на стария, но освен че дизайнът му е осъвременен, в него има и някои нововъведения:

  • Преобразувана скала на класовете на енергийна ефективност от А до G при запазване на цветовите обозначения
  • В горния десен ъгъл на етикета ще има QR код, отвеждащ към регистрацията на продукта в европейската продуктова база данни EPREL, откъдето може да се получи разнообразна допълнителна информация
  • Информацията за енергийното потребление на продуктите е унифицирана, има по-добра видимост и е разположена в средната част на етикета
  • Пиктограмите, даващи информация за различните характеристики на продуктите, са разположени в долната част на етикета; някои от тях са запазени, други са осъвременени, а трети са съвсем нови

Днешните най-ефективни продукти ще бъдат класифицирани в по-нисък клас (напр. В или С). Това обаче не означава, че енергийната им ефективност е по-ниска. Идеята е да се даде възможност за по-нататъшно развитие на по-ефективни продукти и техните иновации да бъдат категоризирани в най-високия клас А.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"