fbpx

Отворено писмо: Президент Байдън, ето как можете да защитите наследството си, подкрепяйки Украйна

Изданието Kyiv Independent разпространи отворено писмо до президента на САЩ Джо Байдън, подписано* от над 500 политици, учени и общественици от целия свят…

Тъй като украинските градове продължават да бъдат поразявани от руски ракети и дронове, носейки смърт и опустошение на цивилни, и докато украинските войници се сблъскват с ужасите на плъзгащите бомби, пуснати от руска територия, ние си позволяваме да се обърнем към вас.

Напълно разбираме, че като президент на единствената страна в западната коалиция, способна да даде надежден и убедителен отговор на агресията на Москва, вие внимавате от началото на войната да избегнете всеки сценарий, който може да доведе до ескалация.

След няколко месеца се навършват три години от мащабната руска инвазия в Украйна. Сега ни изглежда ясно, че както по военни, така и по политически причини, този най-лош сценарий вече не предлага никакво предимство на ръководството на Москва. Тъкмо напротив.

Що се отнася до въпроса за бъдещето на Русия след поражението й в Украйна, настоящата структура на властта не оставя много място за съмнение. Вертикалната структура на властта на „силоваците“ вероятно ще бъде реорганизирана около онези компоненти на политико-мафиотската система, които първи разбраха необходимостта от прекратяване на експеримента на Владимир Путин за спасяване на онова, което остава.

Вярваме, че все още има голям риск от ескалация, но той се премести в Азия. Точно както Мао Цзедун изчака Гоминдан да се изтощи в борбата си срещу японските войски, преди да започне Дългия поход, Си Дзинпин чака търпеливо руският военен апарат да се срине.

От тази гледна точка всяко протакане на Запада може само да забави неизбежното поражение на Русия и същевременно да засили империалистическите планове на Китай не само към Тайван и Филипините, но също и в руския Далечен Запад, особено в териториите на Външна Манджурия, които Русия анексира през 19 век – ключовият достъп до Японско море.

Поради тези причини, ние вярваме, че лидерството, което показахте след руското нахлуване на 24 февруари 2022 г., ще бъде опетнено, ако в последните месеци на вашето президентство не съживите западната коалиция, като подкрепите следните мерки:

  • Премахване на ограниченията върху използването на западни оръжия от украинската армия за неутрализиране на военни и логистични цели на руска територия;
  • Доставка на 300 танка Abrams и 1000 изведени от експлоатация бойни превозни средства на пехотата Bradley с финансова подкрепа от други страни от коалицията Ramstein;
  • Създаване в рамките на НАТО на структура по модела на Cocom по време на Студената война за контрол на износа на оръжия и технологии с двойна употреба за Русия, Китай, Иран, Северна Корея, Беларус и Азербайджан;
  • Разширяване на НАТО, за да включи Япония, Австралия, Южна Корея, Филипините и всяка друга демократична държава, която като Аржентина изрази желание да се присъедини.

*Сред първите, подписали това писмо, е и икономистът доц. Красен Станчев, преподавател в Софийския университет, член на УС на Института за пазарна икономика, както и – Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност; Стефан Димитров, Софийски университет; полк. Александър Георгиев, полковник, бивш старши национален представител в USCENTCOM; Красимир Кабакчиев, заместник-директор на отдел „Изкуства, хуманитарни науки и образование“, Атинския институт; Живка Колева-Златева, професор по лингвистика, Великотърновски университет, Университет във Фрайбург, Германия; Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, бивш посланик в САЩ, бивш народен представител; Иван Чалъков, професор по социология, Пловдивски университет, Fulbright Research Fellow, Georgia Institute of Technology, USA; Веселин Поповски, изпълнителен директор-основател, Център за изследване на ООН




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"