fbpx

Първа министерска оставка в кабинета „Петков“

Факт е първата промяна в кабинета „Петков“. На брифинг в МС премиерът обяви, че е свикал извънредно заседание на правителството, като една от точките му ще бъде освобождаването на военния министър Стефан Янев.

Оставката ще бъде внесена още утре – вторник, за приемане от парламента на извънредно заседание на НС. Петков уточни, че е разговарял с всички лидери на коалиционните партньори и има тяхното съгласие.

Името на заместника на Янев ще бъде обсъдено допълнително в четворната коалиция и ще бъде обявено по-късно днес, тъй като по думите на Петков в тази ситуация с кризата в Украйна не можем да бъдем без военен министър.

Аз работих успешно с министър Янев по време на първия служебен кабинет. Подкрепям и в момента политиката за инвестиции в българската армия и откриване на всички дефицити в българската армия, и инвестиране целенасочено в нея, така че да имаме реално опериращи бойни групи„, заяви Петков, след което се аргументира за решението си:

Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук (късно снощи Янев публикува в личния си профил текст, в който обяви, че решението за оставката му вече е взето и това ще накърни националния интерес, б.р.). Второ, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилносттта на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето, мой военен министър не може да използва думичката „операция“, вместо думичката „война„.

Припомняме, напрежението бе породено от това, че още в деня на нахлуването на руските войски в Украйна Янев предупреди да не се използва фриволно думата „война“, а операция, както бил заявил и президентът на Русия Путин. Янев се аргументира и с това, че в нито един официален документ на НАТО и ЕС не е използвано определението „война“. От Демократична България реагираха бързо и поискаха от Петков да смени военния си министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"