fbpx

Първата в Европа фабрика за биоразградими чаши за кафе открита в Пловдив

Министърът на икономиката Даниела Везиева откри в Пловдив първата иновативна фабрика в Европа за производство на ядливи биоразградими чаши за кафе.

Когато предприемачеството и иновациите се срещнат с професионализма, се получават резултати. В България кръговата икономика се развива бързо, въпреки трудната пандемична обстановка, коментира министърът по време на церемонията.

По думите й министерството на икономиката е фокусирано върху подпомагане на малките и средни предприятия с експортен потенциал  и развитието на иновациите, като основен фактор за устойчив растеж и повишаване добавената стойност в икономиката. „Ще се радвам за новите мерки, които предстои да разкрием, да кандидатстват фирми като тази“, отбелязва Везиева. 

Изпълнителният директор Мирослав Запрянов изтъква, че в предприятието вече работят 30 души на 3 машини. Те правят по 2,5 милиона ядливи чаши на месец. Амбициите на компанията са за закупуване на още 3 машини, с помощта на които оборотът да нарасне до 10 милиона бройки месечно.

Фабриката на Cupffee  се намира в индустриална зона „Тракия“ в Пловдив, чашите се предлагат в над 30 държави от целия свят. Основната цел е да се редуцира голямото количество отпадъци от пластмасови чашки, които се разграждат.

Производствената сграда е с площ 3600 кв. м. и разполага с първата в света автоматична  производствена линия за биоразградими чаши.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"