fbpx

Пазарът на ЕС се затваря за продукти, произведени с принудителен труд

Европейският парламент и Съвета на ЕС са постигнали временно споразумение за нови правила, които забраняват на пазара на ЕС продукти, произведени с принудителен труд. Новият регламент трябва да създаде рамка за прилагане на тази забрана, включително чрез разследвания, нови ИТ решения и сътрудничество с други органи и държави.

Съгласно съгласувания текст националните органи или, ако участват трети държави, Комисията на ЕС, ще разследват предполагаемото използване на принудителен труд във веригите за доставки на компаниите. Ако разследването заключи, че е използван принудителен труд, властите могат да поискат съответните стоки да бъдат изтеглени от пазара на ЕС и онлайн пазарите и да бъдат конфискувани на границите. Тогава стоките ще трябва да бъдат дарени, рециклирани или унищожени. Стоки от стратегическо или критично значение за Съюза могат да бъдат задържани, докато компанията не елиминира принудителния труд от своите вериги за доставки.

Фирмите, които не ги спазват, могат да бъдат глобени. Въпреки това, ако премахнат принудителния труд от своите вериги за доставки, забранените продукти могат да бъдат допуснати обратно на пазара, со посочва в споразумението.

Акценти:

  • Подозренията за използване на принудителен труд да бъдат разследвани и при доказване продуктите да бъдат изтеглени от пазара
  • Решение за започване на разследване, за да се вземе предвид дали продуктът е от район, където има висок риск от наложен от държавата принудителен труд
  • Продуктите могат да бъдат допуснати обратно на пазара, ако принудителният труд бъде елиминиран от веригата за доставки

По настояване на Парламента Еврокомисията ще изготви списък на конкретни икономически сектори в определени географски области, където съществува наложен от държавата принудителен труд. Тогава това ще се превърне в критерий за оценка на необходимостта от започване на разследване.

Комисията може също да идентифицира продукти или продуктови групи, за които вносителите и износителите ще трябва да предоставят допълнителни подробности на митниците на ЕС, като например информация за производителя и доставчиците на тези продукти.

За целите на това споразумение ще бъде създаден единен портал за принудителен труд, който трябва да помогне за прилагането на новите правила. Той включва насоки, информация за забрани, база данни с рискови области и сектори, както и публично достъпни доказателства и портал за лица, подаващи сигнали за нередности. Съюзна мрежа срещу продуктите на принудителния труд би помогнала за подобряване на сътрудничеството между властите.

Правилата също така предвиждат сътрудничество с трети държави, например в контекста на съществуващи разговори или изпълнение на търговски споразумения. Това може да включва обмен на информация относно рискови области или продукти и споделяне на най-добри практики, по-специално с държави с действащо подобно законодателство. Комисията, действаща като водещ компетентен орган, може също да извършва проверки и инспекции в трети държави, ако съответното дружество и правителството на третата държава са съгласни с това.

Предстои Европейският парламент и Съветът на ЕС да дадат окончателната си зелена светлина на временното споразумение. След това регламентът ще бъде публикуван в Официален вестник и ще влезе в сила на следващия ден. След това държавите от ЕС ще имат 3 години, за да започнат да прилагат новите правила.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"