fbpx

САЩ усложниха постигане на националните си климатични цели

Решението на администрацията на Байдън да изключи съществуващия електроцентрали на природен газ в САЩ от предстоящите регулации за въглеродните емисии повдига въпроси относно способността на нацията да постигне своите климатични цели, сочат експерти, цитирани в анализ на Ройтерс.

Почистването на електроенергийната индустрия на САЩ, източник на около една четвърт от емисиите на парникови газове в страната, е централна част от стратегията на президента Джо Байдън за декарбонизиране на икономиката до 2050 г., за да се противопостави на глобалното затопляне.

Но в необичаен ход, Агенцията за опазване на околната среда в края на миналата седмица е заявила, че ще извади от плана съществуващите газови инсталации, които представляват над 40% от въглеродните емисии в енергийния сектор на САЩ, преди да финализира правилото – решение, взето след месеци на интензивни индустриална опозиция.

Тъй като стандартите щяха да влязат в сила едва след 2030 г., съществуващото правило за газовите заводи щеше да има минимален принос към краткосрочните цели. Но намаляването на емисиите от тези инсталации би било от решаващо значение за климатичните цели на САЩ след 2030 г., казва Бен Кинг, асоцииран директор в енергийната и климатичната практика на Rhodium Group.

„След като се пенсионирате или смекчите куп емисии от въглищната енергийна индустрия, тогава това, което ви остава в енергийния сектор, е куп газ, с който трябва да разберете какво да правите. Наистина трябва да започнете да планирате това сега“, изтъква той.

EPA заявява, че планира да напише отделно правило, което да обхваща емисиите на CO2 от съществуващи газови инсталации, както и други опасни замърсители на въздуха, след като финализира останалата част от регламента по-късно тази пролет, но не дава конкретен график.

Процесът на писане и финализиране на ново правило често отнема повече от година и агенцията е изправена пред допълнително забавяне заради предстоящите избори през ноември. Ако президентът Джо Байдън загуби кандидатурата си за втори мандат от републиканския съперник Доналд Тръмп, усилията вероятно ще бъдат изоставени.

„Администрацията на Тръмп показа огромна враждебност към защитата на околната среда за американските общности, когато беше на власт“, отбелязва Тревър Хигинс, старши вицепрезидент по енергетиката и околната среда в левия мозъчен тръст Center for American Progress. „Те възнамеряват да върнат назад и масово да спрат политиката за климата“, добавя той.

Инсталациите за природен газ представляват 43% от емисиите на парникови газове в енергийния сектор, според последните данни на EPA, и са на път да заменят въглищата като най-големият източник на емисии в индустрията през 2028 г., според Администрацията за енергийна информация.

Предложението, което е премахнато от регулацията на електроенергията, би изисквало големите газови централи да инсталират оборудване за улавяне на въглерод до 2035 г. или съвместно изгаряне с 30% водород до 2032 г. Енергийната индустрия нарече предложението неосъществимо.

При първоначалното обявяване на плана EPA бе изчислила, че частта от регулацията, която обхваща съществуващите газови инсталации, ще доведе до намаляване между 214 милиона и 407 милиона метрични тона въглероден диоксид между 2028 г. и 2042 г. – еквивалентът на около 6% от общото количество в САЩ CO2 емисии за една година.

Предложението на EPA разстрои електроенергийната индустрия на САЩ още от самото начало, отчасти защото комуналните услуги не очакваха съществуващите газови инсталации да бъдат включени в екоплана.

Служителите на EPA са работили месеци по предложено правило, обхващащо само въглищни и нови газови инсталации, но съществуващите газови инсталации са добавени след преглед на Белия дом, седмици преди пускането през май, съгласно регулаторни документи. Белият дом и EPA отказаха да коментират причината за добавянето в последния момент.

Индустриални групи, както и някои защитници на екологичната справедливост по-късно твърдяха, че предложенията за съществуващи газови инсталации могат да имат обратен ефект, като накарат комуналните компании да разчитат на по-малки, по-мръсни инсталации, които попадат извън регламента, за да избегнат скъпи надстройки на по-големи генератори.

Говорител на EPA е признал недостатъците на правилото.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"