fbpx

„Супер вторник“ за биткойна

Биткойн достигна рекорден връх, подхранван от инвеститорите, които наливат пари в спот борсово търгувани крипто продукти в САЩ, както и заради перспективата глобалните лихвени проценти да паднат с решение на Фед.

Най-голямата криптовалута в света достигна връх от 69 202 долара, надхвърляйки пика си за всички времена от ноември 2021 г. от 68 999,99 долара. Интересът на инвеститорите се увеличи, след като Комисията по ценните книжа и борсите одобри 11 спот биткойн ETF в края на януари.

Връхната стойност на биткойн за всички времена бележи повратна точка за крипто“, казва Нейтън Макколи, главен изпълнителен директор и съосновател на крипто платформата Anchorage Digital, цитиран от Ройтерс.

Метеоричното изкачване на биткойн от близо 160% от октомври, от които 44% идват само през февруари, бележи рязък контраст с 2022 г., когато пазарът беше потопен в 18-месечна крипто зима, измъчван от поредица от високопоставени корпоративни фалити и скандали, припомня агенцията.

Нетните потоци в 10-те най-големи спот биткойн фонда в САЩ достигнаха 2,17 милиарда долара през седмицата преди 1 март, като повече от половината от тях отиват в iShares Bitcoin Trust на BlackRock според данни на LSEG.

В допълнение към търсенето от по-широка група инвеститори, биткойн и крипто като цяло получиха тласък от перспективата Федералният резерв да намали лихвените проценти в САЩ, което често подтиква инвеститорите да насочват капитал към активи, които са по-доходни или по-волатилни.

Според анализаторите биткойн се е облагодетелствал и заради предстоящото събитие за преполовяване през април (халвинг) – процес, който се провежда на всеки четири години, при който скоростта, с която се освобождават токени, се намалява наполовина, заедно с премиите на копачите. Предлагането на биткойни е ограничено до 21 милиона, от които 19 милиона вече са добити.

В понеделник броят на обвързаните с долари стабилни монети, емитирани от Tether, премина 100 милиарда долара за първи път. Tether издава стейбълкойн, който е предназначен да поддържа постоянна стойност от $1 и се използва широко като начин за преместване на пари в криптовалута, без да бъде изложен на колебания в цените на други токени, като биткойн и етер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"